Reuters
StoryEditor

Stovky Britov potajomky unikli z luxusného strediska vo Švajčiarsku, chceli sa vyhnúť karanténe

28.12.2020, 07:27
Autor:
ČTKČTK
Švajčiarsko 21. decembra vyhlásilo povinnú desaťdňovú karanténu pre všetkých, ktorí do krajiny prišli z Británie po 14. decembri.

Niekoľko stoviek britských turistov potajomky uniklo z luxusného lyžiarskeho strediska Verbier vo Švajčiarsku.

Chceli sa totiž vyhnúť karanténe, ktorú na nich uvalili švajčiarske úrady kvôli novej mutácii koronavírusu, ktorá by podľa vedcov mohla byť výrazne viac nákazlivá, napísal denník The Guardian.

Švajčiarsko 21. decembra vyhlásilo povinnú desaťdňovú karanténu pre všetkých, ktorí do krajiny prišli z Británie po 14. decembri.

Nové pravidlá pritom zastihli tiež niekoľko stoviek Britov v stredisku Verbier, ktoré je medzi turistami zo Spojeného kráľovstva veľmi obľúbené.

Odišli pod rúškom tmy

Švajčiarske úrady vysledovali 420 Britov, ktorým prikázali desaťdňový pobyt v izolácii.

Podľa tamojších médií ich však asi polovica rezort tajne opustila už skôr, pričom niektorí sa o niečo neskôr ohlásili do svojich hotelov napríklad z Francúzska.

"Mnoho z nich strávilo v karanténe deň, než odišli pod rúškom tmy," povedal hovorca miestnych úradov Jean-Marc Sandoz. Mnohí hotelieri pritom zistili, že hostia nie sú v hoteli, až potom, čo sa im márne snažili dovolať na izbu, alebo keď na chodbách zostávali nedotknuté podnosy s jedlom.

Xenofóbne nálady

Od 20. decembra už nelietajú žiadne lety medzi Švajčiarskom a Britániou a podľa miestnych úradov tak nie je celkom jasné, kam sa Briti vydali. Niektorí sa však neskôr ozvali a chceli napríklad vedieť, či budú musieť platiť za noci v hoteli, ktoré v ňom vzhľadom k svojmu náhlemu odchodu nestrávili.

Podľa švajčiarskych médií čelili návštevníci zo Spojeného kráľovstva vo Verbier od prvých správ o novej mutácii vírusu "xenofóbnym náladám".

"Každý, kto hovorí anglicky, je podozrivý," napísal denník Sonntagszeitung. "Mnoho ľudí čelí nespravodlivým odsudzovaniam a obvineniam z porušenia karantény - len kvôli ich jazyku," povedal hovorca Sandoz.

"Niekoľko dní som bola predmetom všeobecnej podozrievavosti," povedala švajčiarskym médií postaršia Britka, ktorá má vo Verbier prázdninový byt. "Bolo to neznesiteľné," dodala.

01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 03 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 15:47:30 - Feat.: - Title: Nové kapitálové požiadavky na švajčiarske banky spomalia rast UBS
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:30