TASR/AP
StoryEditor

Počet nakazených vo Wu-chane bol zrejme omnoho vyšší, než sa uvádzalo. Experti prišli s vysvetlením

30.12.2020, 18:26
Autor:
ČTKČTK
Wu-chan bol prvým mestom na svete, kde bolo začiatkom roka zaznamenané veľké ohnisko nového koronavírusu.

Počet ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom v čínskom meste Wu-chan, je zrejme oveľa vyšší, než uvádzajú čínske zdravotnícke štatistiky.

Podľa štúdie čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb by infikovaných mohlo byť až desaťkrát viac, napísala dnes agentúra AFP.

Wu-chan bol prvým mestom na svete, kde bolo začiatkom roka zaznamenané veľké ohnisko nového koronavírusu.

Testy na protilátky

Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vyhodnotilo výsledky sérologických testov uskutočnených vo Wu-chan a ďalších čínskych oblastiach prieskum v tohtoročnom prvom polroku.

Z 22-tisíc účastníkov prieskumu vo Wu-chane ich 4,43 percenta malo v krvi protilátky na covid-19, čo znamená, že sa v minulosti nakazili koronavírusom, ktorý túto chorobu spôsobuje.

Ak by výsledok prieskumu bol zovšeobecnený na celú populáciu Wu-chanu, kde žije približne 11 miliónov obyvateľov, tak by to znamenalo, že v meste bolo infikovaných zhruba 490-tisíc osôb. Čínske zdravotnícke štatistiky tu pritom registrujú približne 50-tisíc potvrdených prípadov nákazy.

Vysvetlenie expertov

Podľa expertov je rozdiel vysvetliteľný tým, že mnoho ľudí sa nenechalo počas akútnej fázy epidémie testovať. Prvé testy navyše nemuseli byť dostatočne presné.

Do štúdie bolo zahrnutých aj 12-tisíc sérologických testov uskutočnených v ďalších čínskych oblastiach a provinciách. V tomto prípade však zdravotníci našli iba dve osoby, ktoré mali v krvi protilátky proti koronavírusu.

Epidémia sa sústredila vo Wu-chane

Výsledky potvrdzujú, že v Číne sa epidémia sústredila iba vo Wu-chane a jeho okolí, uvádza agentúra AFP. Mesto bolo kvôli ochoreniu v karanténe od januára do konca marca.

V oblasti zomrelo v súvislosti s covidom-19 približne 4-tisíc osôb, zatiaľ čo v celej Číne, kde žije 1,4 miliardy osôb, je evidovaných 4634 obetí.

Čína bola v minulosti kritizovaná za to, že tajila informácie o priebehu epidémie vo Wu-chane.

Aktivistov, ktorí sa snažili z mesta prinášať nezávislé informácie, úrady zadržali. Jedna z aktivistiek, bývalá advokátka Čang Čan, bola kvôli reportážam z Wu-chanu odsúdená v pondelok na štvorročné väzenie.

Misia z WHO

Na začiatku januára má do Číny pricestovať misia vedcov a odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Jej úlohou bude skúmať počiatky epidémie koronavírusu. Predstavitelia WHO uisťujú, že misia nebude pod dohľadom čínskych úradov.

Obdobné prieskumy prítomnosti protilátok na covid-19 v populácii zorganizovali aj ďalšie krajiny. Prieskum kolektívnej imunity v apríli uskutočnila aj Česká republika. Z viac ako 26-tisíc testovaných osôb bola prítomnosť protilátok preukázaná u 107 osôb.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:35