StoryEditor

Ambiciózny projekt chce komplexne zhodnotiť Stalinovu éru

06.12.2007, 06:32
Autor:
SITASITA

Ruskí historici v stredu oznámili začiatok projektu, ktorého cieľom by malo byť prehĺbenie porozumenia éry za vlády diktátora Josifa Stalina, čím by mal pomôcť Rusom vyrovnať sa s jednou z najtemnejších stránok ich histórie. V rámci projektu by malo byť publikovaných 100 zväzkov od ruských a zahraničných historikov počas nasledujúcich troch rokov. Prvých päť kníh vydajú na budúci týždeň. "Doteraz nebol z právneho hľadiska posúdený Stalinov teror," uviedol historik Nikita Petrov, ktorý sa na projekte podieľa, "nezaťažovali sme sa analýzou tohto krviprelievania a jeho legitimity."
Prezident Vladimir Putin, bývalý dôstojník tajnej služby KGB, sa usiluje o dosiahnutie miernejšieho vnímania Stalinovej éry medzi Rusmi v úsilí obnoviť hrdosť Rusov na svoju sovietsku éru. Pri júnovom prejave k učiteľom histórie vyhlásil, že hoci čistky v roku 1937 sú jednou z notoricky známych epizód ruských dejín, nikto by sa nemal pokúšať vyvolávať v Rusku pocity viny, pretože "v iných krajinách sa stali aj horšie veci".
Za Stalinovej vlády, ktorý stál na čele krajiny od roku 1922 až do svojej smrti v roku 1953, boli státisíce ľudí označených za nepriateľov štátu a následne ich popravili. Milióny osôb sa dostali do gulagov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:11