StoryEditor

Atentát na významného dôstojníka, podozrivá je Sýria

25.01.2008, 18:41
Autor:
SITASITA

Najmenej štyria ľudia zahynuli v piatok v kresťanskej štvrti Bejrútu pri výbuchu bomby. Útok bol namierený na konvoj libanonskej bezpečnosti. Bomba usmrtila vysokopostaveného predstaviteľa domácej spravodajskej služby, jeho telesného strážcu a ďalších dvoch ľudí. Po výbuchu zostal na ceste obrovský kráter a desiatky áut začali horieť. Šéf libanonskej polície generál Ašráf Rifi uviedol, že výbušnina bola umiestnená v aute a potvrdil, že pri výbuchu zahynul významný predstaviteľ spravodajskej služby kapitán Visám Íd. Kapitán Íd bol odborníkom, ktorý sa zaoberal "veľmi dôležitými" prípadmi vrátane "všetkých tých, ktoré sú spojené s teroristickými útokmi" v Libanone, povedal Rifi. Libanonský minister vnútra Hassan Sabíh povedal, že v minulosti došlo už k dvom pokusom o zavraždenie kapitána Ída.
Libanonská spravodajská služba je blízka vládnej väčšine a pravidelne ju kritizuje prosýrska opozícia. V Libanone je v súčasnosti najväčšia politická kríza od konca občianskej vojny z rokov 1975-90. Od konca novembra je krajina bez hlavy štátu. Potom, čo sa skončilo funkčné obdobie prosýrskeho prezidenta Emila Lahúda, sa prozápadná vláda nevie dohodnúť s prosýrskou opozíciou na zvolení jeho nástupcu.
K piatkovému výbuchu došlo desať dní potom, ako sa terčom bombového útoku v Bejrúte stalo vozidlo amerického veľvyslanectva. V americkom aute nikto nezahynul, ale o život prišli traja ľudia v okolí. Išlo o prvý útok v Libanone proti americkým cieľom od polovice 80-tych rokov a došlo k nemu počas blízkovýchodnej cesty prezidenta USA Georgea W. Busha.
Susedná Sýria útok okamžite odsúdila. Damask zo zodpovednosti za útok obvinil "nepriateľov Libanonu", uviedla oficiálna sýrska tlačová agentúra SANA. Agentúra citovala sýrskeho predstaviteľa, ktorý "odsúdil ranný útok v Bejrúte." SANA ďalej uviedla, že sýrsky predstaviteľ "opätovne potvrdil trvalý záujem Sýrie na bezpečnosti a stabilite Libanonu." Práve Sýriu však z účasti na útoku podozrievajú aj Libanončania aj západné krajiny.
Líder libanonskej parlamentnej väčšiny Saád al-Harírí nepriamo obvinil Sýriu. "Tieto útoky sú jasnou správou všetkým Arabom, že budúcnosť Libanonu zostáva v smrteľnom zovretí zločinu a terorizmu napriek všetkým iniciatívam na riešenie politickej krízy," uviedol al-Harírí vo vyhlásení. "To nás núti opäť vyzvať Sýriu, aby zastavila svoje zasahovanie v Libanone," uviedol al-Harírí.
Približne 500 ľudí zablokovalo v piatok hlavnú cestu vedúcu zo severolibanonského mesta Tripolis do Sýrie. Väčšina protestujúcich pochádza z dediny Dejr Amár, ktorá je rodiskom kapitána Visáma Ída. Nahnevaní ľudia zapaľovali na ceste pneumatiky a hlasno odsudzovali vraždu kapitána Ída. "Sme tu, pretože Íd bol drahým členom našej obce, ktorý nám veľmi pomáhal," povedal jeho bratranec. "Neprestaneme s blokádou cesty, kým tí, ktorí ho zabili, za to nezaplatia."
Ambasáda USA v Bejrúte uviedla, že útok je ďalším pokusom o destabilizáciu krajiny. "Tento zločin je ďalším priamym a ohavným útokom proti libanonským štátnym inštitúciám," uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení. "Tento útok je najnovší v sérii útokov za posledné tri roky, ktoré sú zamerané proti tým, ktorí pracujú na ochrane Libanončanov a zabezpečení nezávislosti a suverenity Libanonu." "Spojené štáty rovnako ako ďalší zahraniční priatelia Libanonu sú naďalej pevne zaviazané podpore zákonných inštitúcií Libanonu, jeho demokracie a nezávislosti." Bombový útok nesmie zastaviť objasňovanie vrážd, z ktorých je všeobecne obviňovaná Sýria, vyhlásilo britské ministerstvo zahraničia. "Ide o ďalší zo série nedávnych útokov, ktorých sa dopúšťajú tí, ktorí si želajú destabilizovať Libanon," povedal hovorca britského ministerstva zahraničia. O zavraždení kapitána Visáma Ída hovorca britského rezortu diplomacie poznamenal, že to "nesmie zastaviť presadzovanie spravodlivosti." Dodal, že Británia "bude pokračovať v podpore libanonského ľudu vrátane podpory riešenia politickej krízy" v súlade s rámcom dohodnutým s Organizáciou Spojených národov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:25