AP/TASR
StoryEditor

K Západu prehovoril priamo a presvedčil ho. Telefón je najsilnejšia zbraň Zelenského

28.02.2022, 12:34
Autor:
ČTKČTK
Jeho neústupčivosť a praktickosť presvedčila aj rokmi "zatrpknuté" Nemecko. Zelenskyj komunikuje od stola, volá štátnym činiteľom a žiada ich o podporu a pomoc.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vďaka radu telefonátov z obkľúčeného Kyjeva presvedčil Západ, aby súhlasil so sankciami proti Rusku, ktoré boli ešte pred týždňom nemysliteľné.

Napísal to dnes britský denník The Guardian.

Svet vníma oddanosť Ukrajincov 

Zelenskyj vycítil, ako európska verejná mienka reaguje na statočnosť jeho ľudu, a neustále telefonoval západným predstaviteľom a prostredníctvom svojho Twitteru prehováral, povzbudzoval, kritizoval a chválil svojich spojencov.

Medzitým sa sankcie, ktoré boli ešte pred týždňom považované za nemysliteľné, stali morálnym základom. Tempo, akým Západ pristupuje na nové sankcie, právnikom, úradníkom a bankárom vyrazilo dych, ako priznávajú úradníci, ktorí pracujú pod silným tlakom, aby zmenili vyhlásenie na realitu.

"Obdivujeme ho. Možno sa mu nakoniec nepodarí zachrániť Ukrajinu alebo zmeniť Rusko, ale mení Európu," uviedla kancelária jedného z európskych lídrov.

Zoberme si sobotnú diplomaciu. Zelenskyj uviedol, že ďalší deň na diplomatickom fronte začal telefonátom s Emmanuelom Macronom, v priebehu dňa nasledovali hovory s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, talianskym premiérom Mariom Draghim, švajčiarskym prezidentom Ignaciom Cassisom a indickým premiérom Naréndrom Módím, tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, holandským premiérom Markom Ruttom, generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, pápežom, českým premiérom Petrom Fialom, poľským prezidentom Andrzejom Dudom a virtuálna nočná schôdzka s britským premiérom.

Vlastnosť presvedčiť ich a získať si ich

Deň predtým bol počet hovorov podobný, všetky sa týkali žiadostí o zbrane a sprísnení sankcií. Nie je úplne pochopiteľné, ako Zelenskyj zvládol uskutočniť tieto telefonáty, zjednotiť domáci front, riadiť armádu a spať.

"Je veľmi priamy, veľmi zapálený a veľmi praktický," povedal jeden z tých, ktorí ho videli priamo v akcii. Hovory priniesli zaslúženú odmenu a pomohli zvrátiť vývoj situácie.​

​Tempo spoločenských zmien sa vo väčšine vojen zrýchľuje, ale sledovať, ako Nemecko počas týždňa otočilo o 180 stupňov a podporilo predaj zbraní Ukrajine, sľúbilo zvýšiť výdavky na obranu na dve percentá HDP a súhlasilo s odrezaním Ruska od SWIFT-u, nie je len mimoriadnou zmenou politiky. Je to prelom v povojnovom spôsobe uvažovania.

Rovnako tak taliansky premiér Mario Draghi ešte na začiatku týždňa zdôrazňoval potrebu dlhodobých riešení potrebných na odstrihnutie Talianska od ruského plynu. Potom si však uvedomil, že politický odpor voči tvrdým opatreniam zmizol.

Putina nepremôže Ukrajina, ale sankcie 

Možno najničivejšie zvažované opatrenie však nevzišlo priamo z neúnavného lobovania Zelenského. Niektorí európski predstavitelia sa domnievajú, že to bude práve úplne nečakané zmrazenie aktív ruskej centrálnej banky, najdôležitejšie ruské finančné inštitúcie, ktoré zaistia rozvrat Putinovej ekonomiky.

"Mali sme to v zálohe, ale dnes (v pondelok) to prinesie honbu za rubľom, ktorú nebudú schopní ustáť," uviedol jeden európsky úradník.

Iný úradník pripustil, že dlhodobé šance ukrajinskej armády udržať sa proti obrovskej presile ruských síl sú obmedzené.

Skutočným cieľom je dosiahnuť to, že boje budú pre Putina ekonomicky a politicky tak devastujúce, že bude nútený si uvedomiť, že za svojich podmienok nemôže vyhrať, uzatvára The Guardian.

01 - Modified: 2022-02-27 10:32:45 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinci našli spôsob boja. Putin si to takto nepredstavoval, hovorí pre HN český analytik 02 - Modified: 2022-02-27 14:21:35 - Feat.: 0 - Title: Slovensko posiela na Ukrajinu vojenské systémy aj protitankové strely: čo všetko sme už darovali? 03 - Modified: 2022-02-27 19:42:22 - Feat.: 0 - Title: Mladých Rusov a Ukrajincov spája silné puto. Ich priateľstvá nerozdelí ani vojna 04 - Modified: 2022-02-28 16:05:46 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinci majú právo vedieť, aká je cena neutrality 05 - Modified: 2022-02-28 10:13:31 - Feat.: 0 - Title: Ako Dávid s Goliášom. Týmto ruským zbraniam sa bráni Ukrajina
01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 03 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 04 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 05 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:39