Reuters
StoryEditor

Kto vtrhol do Kongresu? Medzi účastníkmi je polonahý muž s rohmi či "Bigo" v kancelárii šéfky

08.01.2021, 11:41
Americké úrady sa pokúšajú na základe fotografií identifikovať účastníkov stredajšieho útoku na americký Kongres.

FBI zháňa fotografie a videá osôb zo stredajšej okupácie Kongresu. "Hľadáme informácie, ktoré pomôžu pri identifikácii jednotlivcov, ktorí sa aktívne podieľali na podnecovaní násilia vo Washingtone DC," uviedol vyšetrovací úrad na svojom webe.

​Niektorých výtržníkov už identifikovali samotné médiá, napríklad výrazného muža, ktorý po Kongrese chodil napoly vyzlečený a s kožušinovou čiapkou s rohmi.

V dave Trumpových priaznivcov, ktorí obsadili Kongres, boli podľa webu stanice CNN aj ľudia napojení na skupiny QAnon a Proud Boys, ktoré šíria konšpiračné teórie.

Totožnosť muža s rohmi

Tieto dve krajne pravicové frakcie prezident Donald Trump počas svojej volebnej kampane v minulom roku opakovane odmietol odsúdiť.

Jednou z najvýraznejších postáv na videách a fotografiách dokumentujúcich chaos v budove Kongresu bol potetovaný muž vekom okolo 30 rokov s tvárou pomaľovanými vo farbách americkej vlajky.

Na hlave mal kožušinovú čiapku s rohmi, inak mal vrchnú časť tela obnaženú. Demonštranta médiá stotožnila ako Jakea Angeliho z Arizony.

Novinárom CNN sa ho nepodarilo skontaktovať, ale jeho bratranec Adam Angeli potvrdil, že muž s rohmi je naozaj jeho príbuzným. Adam Angeli si správanie svojho bratranca odôvodňuje tým, že mohol stratiť zamestnanie. "Inak je to patriot, presne ten typ správneho Američana," uviedol.

Pritom podľa agentúry Reuters sa v stredu večer po sociálnych sieťach masívne šírili príspevky tvrdiace, že Angeli je stúpenec Black Lives Matter, ďalšia časť príspevkov ho potom videla ako stúpenca ľavicového antifašistického hnutia Antifa.

"Hlupák! Aspoň si zmeň kostým," písal napríklad jeden používateľ, ktorý tvrdil, že muž v rovnakom kostýme sa zúčastnil letného rabovania v roku 2020 v rámci rasových nepokojov. Factcheckingový tím agentúry Reuters toto tvrdenie označil za nepravdivé.

Nohy na stole šéfky snemovne

Ďalšia z najčastejšie zdieľaných fotografií ukazovala Richarda "Bigo" Barnetta odpočívajúceho s nohami na stole v kancelárii demokratickej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Barnett je podľa CNN vodca hnutia podporujúceho možnosť legálne vlastniť zbraň z mesta Gravette v Arkansase.

Neskôr to bol práve on, kto odcudzil z kancelárie Pelosiovej kus dreva s nápisom ako trofej. Zároveň oznámil, že nechal na stole demokratickej predsedníčka odkaz znejúci: "Nancy, Bigo bol tu, ty k*rva." Tiež Pelosiovej ukradol list adresovaný priamo jej.

Obsadenia Kapitolu sa zúčastnili aj 39-ročný Thomas Adams a jeho 65-ročný priateľ Roy Franklin. Podľa  Business Insideru pricestovali zo Springfieldu v štáte Illinois na zhromaždenie, ktoré prezident usporiadal predtým počas stredy. Podľa jeho slov boli vyburcovaní Trumpovými tvrdeniami, že novembrové voľby boli sfalšované.

Natlačení na políciu

Thomas a Franklin vraj boli v spodnej časti schodov vedúcich k budove amerického Kapitolu okolo druhej hodiny popoludní washingtonského času pritlačení k policajnej barikáde. Stovky výtržníkov za nimi sa tlačili dopredu a to tak silno, že Franklin zakopol a spadol priamo na policajta. Strážnik však len sotva zareagoval, spomína Franklin.

Muži začali šplhať po lešení a dostali sa dovnútra. V chodbách budovy podľa Adamsa čakalo množstvo policajtov, aby zistili, čo útočníci urobia. Potom vraj televízna obrazovka na chodbe oznámila, že Senát prerušil rokovania.

Thomas a Franklin nasledovali dav chodbou až do prázdneej sály, kde sa schádza horná komora Kongresu. V kresle hovorcu vraj sedel muž bez košele s provizórnou čelenkou zo zvieracej kože - nám už známy Angeli - ktorý mával megafónom a preťahoval si bicepsy.

Černošskí aktivisti: Zabíjali nás i za menej

Rétorika Donalda Trumpa ohľadom výtržníkov sa podstatne zmenila od minulého roka, píše denník The New York Times. Po smrti Georgea Floyda nazýval prezident demonštrantov kriminálnikov a sľuboval im, že ak vniknú na pozemok Bieleho domu, stretnú sa s tými najdivokejšími psami a najničivejšími zbraňami, aké kedy on sám videl.

Pri stredajšom obsadení Kapitolu - hodiny potom, čo nepokoje začali - zverejnil video so slovami: "Ste úžasní, milujem vás, ale teraz musíte ísť domov."

Pár hodín predtým na zhromaždení svojich priaznivcov vo Washingtone pritom Trump svojich fanúšikov nabádal, aby "nikdy neustúpili".

Násilie odsúdili bývalí americkí prezidenti Jimmy Carter, George Bush mladší, Bill Clinton a Barack Obama, pričom poslední dvaja priamo zmienili Trumpa ako príčinu celého konfliktu.

Američanka Elaine Welteroth, novinárka a jedna z najpredávanejších autoriek denníka The New York Times, ktorá má afroamerických predkov napísala na Twitteri: "Čierni Američania sú vraždení za behanie v bielych štvrtiach, medzitým priaznivci Trumpa útočia na Kapitol a nič sa nedeje. Toto je Amerika."

Americká ľudskoprávny organizácie NAACP, ktorá sa orientuje na obranu práv Afroameričanov, zase uviedla: "zabíjali nás za menej."

Udalosti v Kongrese nemajú v moderných dejinách USA obdoby, naposledy bola budova Kapitolu vo Washingtone obsadená v roku 1814 počas americko-britskej vojny. Komentátori európskych denníkov dianie prirovnali k pokusu o puč, nemecká tlač píše o hanebnom dni pre Ameriku.

Väčšina médií potom veľkú časť zodpovednosti za násilnosti pripisuje Trumpovi, ktorý podľa nich prebudil vášne tým, že až doteraz neuznal svoju prehru a bez dôkazov opakovane poukazoval na údajné volebné podvody.

01 - Modified: 2021-01-05 08:12:15 - Feat.: 0 - Title: Voľby, ktoré rozhodnú o osude Bidenovho prezidentstva. Trump hovorí o poslednej šanci 02 - Modified: 2021-01-07 19:35:50 - Feat.: 0 - Title: Šéfka Snemovne reprezentantov vyzvala na okamžité odvolanie Trumpa 03 - Modified: 2021-01-07 19:43:01 - Feat.: 0 - Title: Tí, ktorí pustošili Kapitol, sú spodina, vyhlásil Biden. Trumpa obvinil z podnecovania násilia 04 - Modified: 2021-01-07 20:08:02 - Feat.: 0 - Title: Trumpova zrada demokracie 05 - Modified: 2021-01-08 05:26:10 - Feat.: 0 - Title: Trump vyhlásil, že ho pobúrilo odporné násilie: Protestujúci znesvätili sídlo americkej demokracie 06 - Modified: 2021-01-08 14:59:25 - Feat.: 0 - Title: Nastal čas na zmenu. Trumpa odsúdili vlastní
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 03 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 05 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:14