Reprofoto/YouTube
StoryEditor

Na Ukrajine vybuchol plynovod, ktorý zásobuje aj Slovensko. Dodávky nie sú ohrozené

09.01.2021, 18:41
Autor:
TASRTASR
Minister hospodárstva Richard Sulík informoval, že na plynovode je viacero vetiev, ktoré zostali po výbuchu nepoškodené.

Na ukrajinskom úseku plynovodu, ktorý zemným plynom zásobuje aj európske krajiny, došlo v sobotu k mohutnej explózii, informovala agentúra Ukrinform.

Dodávky plynu do Európy by nehoda na ukrajinskej časti plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod nemala ovplyvniť, dodala agentúra DPA.

Prevádzkovateľ siete Ukrtransgaz však už medzičasom varoval obyvateľov mesta Lubny v Poltavskej oblasti, že môže dôjsť k výpadkom v dodávke plynu.

Správy o obetiach a zranených nie sú známe

Na miesto výbuchu - v blízkosti obce Chalepci v Poltavskej oblasti, ležiacej v stredovýchodnej časti Ukrajiny - bolo vyslaných 40 hasičov.

Nateraz nie sú správy o obetiach a zranených. Okolitým dedinám tiež nič nehrozí. Príčina výbuchu a rozsah škôd zatiaľ nie sú známe.

Podľa DPA očití svedkovia zverejňujú na sociálnych sieťach videozáznamy veľkej ohnivej gule na oblohe.

Preprava je plynulá

Preprava plynu na vstupnom bode z Ukrajiny na Slovensko je plynulá. V reakcii na explóziu to uviedol špecialista externej komunikácie a PR spoločnosti Eustream Pavol Kubík.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) informoval, že na plynovode je viacero vetiev, ktoré zostali po výbuchu nepoškodené.

"Preprava na vstupnom bode z Ukrajiny je plynulá. Podľa informácie od kolegov z GTSOU by táto udalosť nemala mať dosah na medzinárodný tranzit," povedal pre TASR Kubík.

Situáciu preveroval aj Sulík, ktorý je v kontakte s predsedom predstavenstva SPP - distribúcia Františkom Čuprom.

"Obyvatelia Slovenska môžu zostať pokojní, plyn k nám v týchto chvíľach naďalej prúdi. Dobrou správou je, že na plynovode je viacero vetiev, ktoré zostali po výbuchu nepoškodené. Samozrejme, sme pripravení na všetky scenáre a v prípade zhoršenia situácie vieme využiť zásobníky, ktoré máme naplnené," ubezpečil šéf rezortu hospodárstva.

Sulík pripomenul, že v súčasnosti majú viaceré európske krajiny nadbytok plynu. "Zažili sme výnimočne teplý december a zároveň tu máme aj ekonomický útlm. Aj z týchto dôvodov bola spotreba plynu nižšia ako za normálnych okolností," vysvetlil.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:57