Reuters
StoryEditor

Demokrati plánujú tento týždeň začať proces impeachmentu voči Trumpovi

10.01.2021, 15:55
Autor:
TASRTASR
Stúpenci republikánskeho prezidenta Trumpa vtrhli v stredu do budovy Kongresu vo Washingtone a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo demokrata Joea Bidena v novembrových voľbách hlavy štátu.

Dolná komora amerického Kongresu môže začať proces ústavnej obžaloby prezidenta (impeachmentu) voči Donaldovi Trumpovi už v utorok alebo v stredu. V nedeľu to uviedol zástupca lídra demokratickej väčšiny v Snemovni reprezentantov James Clyburn. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Myslím si, že impeachment pripravíme v priebehu zajtrajška (v pondelok)," uviedol Clyburn pre americkú televíznu stanicu CNN. "V Snemovni budeme o impeachmente rokovať možno až v utorok alebo v stredu, ale myslím si, že sa to stane v priebehu tohto týždňa," dodal Clyburn.

​Republikánsky senátor z Pensylvánie Pat Toomey sa medzitým počas nedeľňajšieho rozhovoru na americkej televízii NBC vyjadril, že pre USA "by bolo najlepšie, keby prezident odstúpil a čo najskôr odišiel".

Stal sa tak druhým republikánom v hornej komore amerického Kongresu, ktorý po útoku Trumpových prívržencov na budovu Kapitolu vyzval šéfa Bieleho domu na odchod z funkcie.

Republikánska senátorka z amerického štátu Aljaška Lisa Murkowská vyzvala odchádzajúceho prezidenta na demisiu ešte v noci na sobotu.

Kongresman Adam Kinzinger bol prvým republikánskym zákonodarcom v Snemovni reprezentantov, ktorý vyzval na aktivovanie 25. dodatku ústavy, umožňujúceho kabinetnej väčšine odvolať prezidenta považovaného za neschopného vykonávať svoje povinnosti.

​Stúpenci republikánskeho prezidenta Trumpa vtrhli v stredu do budovy Kongresu vo Washingtone a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo demokrata Joea Bidena v novembrových voľbách hlavy štátu. Vzniknutý chaos a násilie viedlo k smrti piatich ľudí.

Trump pred týmto incidentom zverejnil niekoľko príspevkov na sociálnej sieti Twitter, v ktorých burcoval svojich priaznivcov nepodloženými obvineniami zo zmanipulovania volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu, budove amerického Kongresu. Twitter v piatok oznámil, že Trumpov osobný účet natrvalo zrušil.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:58