Reuters
StoryEditor

Po útoku na Kapitol končí ďalší Trumpov minister

16.01.2021, 06:18
Autor:
ČTKČTK
Minister zdravotníctva rezignoval len formálne, úrad bude riadiť do inaugurácie novej administratívy.

Formálny rezignačný list napísal 12. januára minister zdravotníctva a sociálnych služieb Spojených štátov Alex Azar. Svoj krok zdôvodnil násilným útokom stúpencov amerického prezidenta Donalda Trumpa na americký Kongres z minulého týždňa.

Informovala o tom dnes ako prvá televízia CNN, minister jej informácie vzápätí potvrdil s tým, že zostane vo funkcii do 20. januára, teda do inaugurácie nového prezidenta Joea Bidena.

Azar v dvojstrannom liste vypočítava úspechy americkej administratívy, za ktoré označuje okrem iného rýchly vývoj vakcíny proti covidu-19, ktorá podľa neho zachránila "stovky tisíc alebo dokonca milióny amerických životov".

Útok na budovu Kapitolu a Trumpovr nepodložené tvrdenia o rozsiahlych volebných podvodoch však "hrozia, že toto a ďalšie historické odkazy tejto vlády pošpinia" pokračuje a dodáva, že "útoky na Kapitol boli útokom na našu demokraciu a na tradíciu mierového odovzdania moci," cituje z neho agentúra Reuters.

Sídlo amerického Kongresu minulý týždeň počas schôdze k volebným výsledkom napadol dav Trumpových stúpencov, pričom výtržnostiam výrazne prispel sám prezident.

Šéf Bieleho domu sústavne šíril nepravdivé a nepodložené informácie o priebehu a výsledku volieb, na mítingoch aj na sociálnych sieťach burcoval svojich voličov a len tesne pred vypuknutím nepokojov svojich priaznivcov vyzval k pochodu na Kapitol. V dôsledku vzniknutého chaosu zomrelo päť ľudí.

V reakcii na stredajšie udalosti na Kapitole už oznámili odchod z Trumpovho vládneho tímu ministerka školstva Betsy DeVosová, ministerka dopravy Elaine Chaová alebo minister vnútornej bezpečnosti Chad Wolf.

Rezignáciu podali napríklad aj námestník bezpečnostného poradcu Bieleho domu Matt Pottinger či bývalý personálny šéf Bieleho domu Mick Mulvaney, ktorý teraz pôsobil ako zvláštny splnomocnenec USA v Severnom Írsku.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:50