Reuters
StoryEditor

Začala sa Bidenova inaugurácia, Trump neprišiel

20.01.2021, 16:44
Autor:
TASRTASR
Trump sa tak stal piatym americkým prezidentom, ktorý nebude prítomný na prísahe svojho nástupcu.

Pred západným krídlom washingtonského Kapitolu sa v stredu predpoludním miestneho času začal slávnostný ceremoniál pri príležitosti inaugurácie Joea Bidena za 46. amerického prezidenta.

V dôsledku koronavírusovej pandémie sa koná bez účasti tisícok divákov a pre obavy z možných násilností podporovateľov odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa aj za prísnych bezpečnostných opatrení. Informovala o tom agentúra AP.

​Bidenovi robí spoločnosť manželka Jill. Budúcu viceprezidentku Kamalu Harrisovú sprevádza jej manžel Douglas Emhoff.

Trump neprišiel 

Na Bidenovej inaugurácii sa zúčastňujú exprezidenti USA Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton, takisto ako aj bývalé prvé dámy Michelle Obamová, Laura Bushová a Hillary Clintonová. Prišiel aj dosluhujúci viceprezident Mike Pence.

Okrem zmienených bývalých prezidentov sa na ceremónii zúčastňuje aj väčšina kongresmanov či sudcovia Najvyššieho súdu. Prítomní sú tiež zástupcovia Republikánskej a Demokratickej strany.

Ako už vopred avizoval, na inaugurácii demokrata Bidena sa nezúčastňuje odchádzajúci prezident Donald Trump, ktorého Biden porazil vo voľbách 3. novembra minulého roka. Trump sa tak stal piatym americkým prezidentom, ktorý nebude prítomný na prísahe svojho nástupcu.

Obmedzený počet hostí 

Pre pandémiu koronavírusu platí počas inaugurácie množstvo bezpečnostných opatrení. Účastníci musia medzi sebou dodržiavať bezpečné rozstupy a majú rúška.

Pandémia viedla výbor amerického Kongresu, ktorý má na starosti prípravu prezidentskej prísahy, k výraznému zníženiu počtu pozvaných hostí.

Výbor zvyčajne vydá členom Kongresu 200-tisíc vstupeniek, počet účastníkov tentoraz predstavuje približne tisíc. Konať sa nebude ani tradičný slávnostný obed. Inauguračné bály a sprievody tento rok nahradia virtuálne podujatia.

Na bezpečnosť počas inauguračnej ceremónie dohliada približne 25-tisíc príslušníkov Národnej gardy, ktorá je súčasťou záloh ozbrojených síl USA.

Okolo Kapitolu boli rozmiestnené bariéry a uzavreté boli i mnohé okolité ulice. Úrady uzavreli aj park National Mall, odkiaľ inauguráciu zvyčajne sledujú tisíce ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 02 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 03 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 04 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 05 - Modified: 2024-04-15 20:07:28 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden prijal v Oválnej pracovni českého premiéra Fialu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:41