TASR/Manuel Balce Ceneta
StoryEditor

Nič nedáva zmysel, predal nás. Trumpovi radikálni priaznivci prepadajú depresii

22.01.2021, 23:00
Autor:
jhrjhr
Priaznivci konšpiračnej teórie QAnon a ďalší radikálni stúpenci exprezidenta Donalda Trumpa neskrývajú svoje sklamanie.

Mala prísť neúprosná búrka, namiesto toho sa dostavilo trpké sklamanie. Stúpenci QAnonu očakávali, že Trump nenechá nového prezidenta Joea Bidena a ostatných demokratov, aby si užívali sladké víťazstvo z rozsiahleho volebného podvodu, ktorý podľa exprezidenta zabezpečil jeho nástupcovi nelegitímne víťazstvo.

​Verili, že nastane "Veľké prebúdzanie" a "Búrka" a Trump v poslednom okamihu povolá svojich verných stúpencov v armáde, zhromaždených kvôli zvýšeným bezpečnostným opatreniam vo Washingtone, a nechá zatknúť všetkých prítomných demokratov.

Bývalý prezident namiesto toho zaželal novej administratíve veľa šťastia, v poslednom prejave poďakoval svojej rodine a spolupracovníkom a odletel na Floridu.

Svojich radikálnych fanúšikov, ktorí v ňom videli kľúčovú postavu v boji proti vplyvnému satanistickému kultu vysoko postavených pedofilov na čele s Hilary Clintonovou, tak zanechal zmätených, frustrovaných a sklamaných. 

"Predal nás" 

Telegram a ďalšie sociálne siete využívané podporovateľmi QAnonu boli v stredu zaplnené udivenými príspevkami.

"Predal nás", "zahrával sa s nami", "klamal nám", citujú americké médiá rozhnevaných - a zrejme už bývalých - Trumpovych priaznivcov. Iní podľahli zúfalstvu a depresii. "Neviem komu veriť," uviedol jeden užívateľ. "Je po všetkom a nič nedáva zmysel," napísal ďalší.

Niektorí prívrženci QAnonu však nestrácali vieru. "Ježiš bol mŕtvy tri dni, než bol vzkriesený. Nikdy nestrácajte nádej," upokojoval jeden príspevok. Podporovatelia Trumpa čerpali silu z exprezidentovho vyhlásenia, že sa "v nejakej podobe" vráti a "čoskoro sa uvidíme".

Že Trump svojich nasledovníkov neopustil, pričítali niektorí konšpirátori aj symbolike sedemnástich vlajok okolo pódia, kde sa Trump rozlúčil. Podľa nich sa jedná o jasný odkaz na sedemnástku ako kľúčové číslo hnutia. Q je sedemnáste písmeno v abecede.

Dokonca sa objavila teória, že práve novozvolený prezident Biden bol súčasťou QAnonu celú dobu a teraz povedie križiacky boj proti "hlbokému štátu" vo Washingtone. Má to naznačovať aj "veľmi šľachetný" list, ktorý Trump Bidenovi zanechal v Bielom dome.

Dezilúziu z Trumpa vyjadruje viacerých jeho bývalých skalných priaznivcov. Členovia krajne pravicovej skupiny Proud Boys o exprezidentovi pohŕdavo vyhlasujú, že je "totálnom zlyhaním" a že je "neobyčajne slabý".

Podľa denníka The New York Times sa jedná o reakciu na Trumpovo odsúdenie násilností v Kapitole, ktorých sa Proud Boys hrdo zúčastnili, a neochoty exprezidenta udeliť milosť zatknutým demonštrantom.

"Keď im Trump povedal, že keby odišiel z funkcie, Amerika by spadla do priepasti, verili mu," vysvetľuje izraelský politický konzultant špecializujúci sa na krajnú pravicu Arieh Kovler. "Teraz, keď odišiel z funkcie, veria, že sa vzdal a nesplnil svoju vlasteneckú povinnosť."

Frustrácia môžu využiť zástancovia bielej nadradenosti

Experti sa obávajú, že frustrácia členov QAnonu môžu využiť antisemitské, rasistické, krajne pravicové zoskupenia, hlásajúce bielu nadradenosť. Podľa denníka The Guardian sa špičky QAnonu doteraz snažili nepoškodzovať povesť hnutia propagovaním protižidovských teórií, za čo si vyslúžili odsudzujúce úškľabky zo strany neonacistických skupín.

"Najväčšie riziko je v tom, že ľudia, ktorí sú rozčarovaní z QAnonu, odídu na tie kanály, kde by ich mohli regrutovať bieli nacionalisti alebo iní extrémisti," hovorí Travis View, spoluautor podcastu QAnon Anonymous, ktorý sa zameriava na konšpiračné hnutia.

Podobný názor má aj výskumník Brian Friedberg z Shorenstein Center Harvardovej univerzity. "Moja hlavná obava ohľadom tohto hnutia je, že sa presunie z Q na JQ," povedali denníku The Guardian. JQ je skratka pre "židovskú otázku (Jewish Question)" čiže antisemitskú predstavu židovskej kabaly, ktorá ťahá za nitky sveta.

Nemecká stanice Deutsche Welle uvádza, že niektorí nemeckí členovia QAnonu spochybňujú holokaust a vyjadrujú extrémne protižidovské názory. "Viac ako sedemdesiat rokov okrádajú Nemcov. To musí skončiť," napísal jeden z popredných predstaviteľov hnutia o správe, že tí, ktorí prežili holokaust, dostanú dodatočnú pomoc počas pandémie. QAnon má v Nemecku najväčšie zastúpenie z neanglicky hovoriacich krajín.

Na telegrame nemeckí stúpenci QAnonu priznávajú, že sa zúčastnili letnej berlínskej demonštrácie odporcov koronavírusových obmedzení, prenikli až na schody budovy Spolkového snemu. Medzi protestujúcimi boli aj členovia krajne pravicového hnutia Risto občania, ktoré odmieta existenciu súčasného Nemecka.

01 - Modified: 2021-01-16 04:17:09 - Feat.: 0 - Title: Demeš o situácii v USA: Bola to vzbura, Trump robil bezprecedentné kroky 02 - Modified: 2021-01-16 11:16:23 - Feat.: 0 - Title: Útek z mesta. Trumpove deti mieria na Floridu, Ivanka chce do bunkra miliardárov 03 - Modified: 2021-01-16 15:12:37 - Feat.: 0 - Title: Našiel si Trump nové útočisko? Jeho stúpenci už prešli na alternatívnu sociálnu sieť 04 - Modified: 2021-01-12 05:31:57 - Feat.: 0 - Title: Twitter po útoku na Kongres zablokoval viac ako 70-tisíc účtov, šírili konšpiračnú teóriu
01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 03 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:46