Reuters
StoryEditor

Conte podá demisiu. Chýba mu podpora v Senáte

25.01.2021, 18:44
Autor:
ČTKČTK
Podľa denníka Corriere della Sera ministerský predseda dúfa, že od hlavy štátu získa mandát na zostavenie nového kabinetu.

Taliansky premiér Giuseppe Conte v utorok rezignuje, čo automaticky znamená demisiu celého kabinetu. Conte svoj úmysel oficiálne oznámi na utorkovom zasadnutí vlády, ktoré začne o 09:00 SEČ.

Následne odovzdá demisiu prezidentovi republiky Sergiovi Mattarellovi, stojí v tlačovom vyhlásení kabinetu. Talianska vláda končí po tom, čo minulý týždeň stratila v Senáte absolútnu väčšinu kvôli odchodu jednej z koaličných strán.

Podľa denníka Corriere della Sera premiér dúfa, že ho prezident znovu poverí zostavením vlády. Po demisii kabinetu prezident republiky obvykle rokuje s parlamentnými klubmi, aby zistil, či existuje vládna väčšina v oboch komorách parlamentu.

O dôvere totiž hlasujú Snemovňa aj Senát. Ak tomu tak nie je, môže prezident parlament rozpustiť a vypísať predčasné voľby.

Contemu dnes vyjadrili dôveru obe najväčšie vládne strany - Demokratická strana a Hnutie piatich hviezd. Tie dúfajú, že sa počas vládnej krízy podarí Contemu rozšíriť svoju podporu v Senáte na absolútnu väčšinu, napísala agentúra ANSA.

Pravicová opozícia naopak žiada vypísanie predčasných volieb. Jedinú výnimku tvorí bývalý premiér Silvio Berlusconi, ktorý je vodcom parlamentnej strany Forza Italia. Berlusconi dnes vyhlásil, že riešením súčasnej krízy môže byť tiež vláda národného zjednotenia s iným premiérom, než je Conte.

Conteho kabinet minulý týždeň ustál hlasovanie o dôvere v dolnej aj hornej komore parlamentu. V Senáte však kabinet nedosiahol absolútnu väčšinu.

Kabinet dostal v Senáte dôveru len vďaka tomu, že sa hlasovania zdržali zákonodarcovia zo strany Živé Taliansko (Italia Viva), ktorá pred dvoma týždňami spustila vládnu krízu stiahnutím svojich ministeriek z vlády.

Vodca strany Živé Taliansko Matteo Renzi kritizoval premiéra za málo kolegiálny štýl vládnutia a tiež za prípravu plánu obnovy talianskej ekonomiky, ktorá má mať k dispozícii bezmála 230 miliárd eur.

01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie 05 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:39