StoryEditor

Bushova skúška z diplomacie

07.01.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Americký prezident George W. Bush pichne do osieho hniezda. Zajtra ráno ho jeho prezidentský špeciál Air Force One vôbec prvýkrát (a pravdepodobne aj poslednýkrát) počas jeho sedemročného pôsobenia v Bielom dome zavezie do Izraela.

Na stretnutí s izraelským premiérom Ehudom Olmertom v Jeruzaleme a potom s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom v Ramalláhu ho čaká zaťažkávacia skúška diplomacie. Potom navštívi ešte niekoľko krajín v oblasti Blízkeho východu.

Trojschôdzka nebude
Hoci jedným z prvoradých cieľov Bushovej návštevy je prispieť k úspechu izraelsko-palestínskych mierových rozhovorov, podľa oznámenia Bieleho domu tentoraz sotva dôjde k trojitému "summitu" Bush - Olmert - Abbás. Bush totiž zrejme nechce riskovať neúspech. Zato Olmert a Abbás sa ešte dnes stretnú v Jeruzaleme.
Tak Izraelčania, ako aj Palestínčania sa počas Bushovej návštevou snažia získať pre seba "dobré body". Podľa vládnych zdrojov v Jeruzaleme sa Olmert Bushovi opäť zaviaže, že v duchu prezidentovej "cestovnej mapy" Izrael zlikviduje nezákonne založené židovské osady na obsadených územiach. Tento záväzok je obzvlášť aktuálny, veď Bush pred odletom na Blízky východ zdôraznil v rozhovore pre arabskú televíznu stanicu, že Izraelčania "musia, ako to sľúbili, zlikvidovať nezákonné osady".
Má to však jeden háčik. Izraelská vláda sa už v máji 2003 oficiálne zaviazala, že evakuuje nezákonné osady. Jej sľuby však zostali dodnes iba na papieri. Podľa oficiálnych údajov existuje vyše stovky takých osád, z nich polovica bola založená po roku 2001, keď vtedajší premiér Ariel Šaron prvý raz sľúbil prezidentovi Bushovi ich likvidáciu.
V roku 2002 vyprázdnili Izraelčania 35 osád a po roku 2005 ešte päť. V takmer štyroch desiatkach osád však pokračovala výstavba aj v uplynulých šiestich mesiacoch. A čo je azda najkontroverznejšie - spomedzi vyše stovky ilegálnych osád 75 bolo postavených na pozemkoch v súkromnom vlastníctve Palestínčanov.

Sľuby sa sľubujú
V záujme získania "dobrých bodov" zatkli palestínske bezpečnostné orgány v uplynulých dňoch na Západnom brehu Jordánu 250 aktivistov Hamasu, podozrivých z teroristickej činnosti. Je to však stále málo na popretie obvinenia, že za uplynulé roky palestínske úrady nesplnili svoj záväzok v duchu "cestovnej mapy" a neurobili takmer nič pre odzbrojenie teroristických organizácií a zamedzenie teroristických akcií. A to ani vtedy, keď oblasť pásma Gazy ešte neovládol Hamas.
Je teda pravdepodobné, že v rozhovoroch s Bushom izraelskí lídri poukážu na nesplnené záväzky Palestínčanov a palestínski vodcovia zase na nesplnené záväzky Izraelčanov. Ani sa nemožno diviť, že Bush za týchto podmienok netúži po "trojitom summite".
Zato sa však zrejme Palestínčania dočkajú Bushovho prísľubu, že urobí všetko pre to, aby sa do jeho odchodu z Bieleho domu v januári 2009 podarilo presadiť izraelsko-palestínsku dohodu, ktorá umožní vytvorenie samostatného palestínskeho štátu. Január 2009 je ďaleko, sľúbiť palestínsky štát za rok, to je ako sľub Žida zo známeho vtipu, že do roka naučí statkárovho psa po francúzsky. Prečo nie? Veď do roka môže zomrieť pes, môže zomrieť Žid a môže zomrieť aj statkár...

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:51