Reuters
StoryEditor

Spor AstraZenecy a Únie o dodávky vakcín sa skomplikoval. Lopta je na strane firmy, tvrdí Brusel

27.01.2021, 14:48
Autor:
ČTKČTK
Eurokomisii sa nepáči, že britsko-švédsky výrobca nedodrží objem dodávok vakcín pre obdobie do konca marca, na ktorom sa obe strany dohodli.

Spor Európskej únie s farmaceutickou firmou AstraZeneca o dodávky vakcín sa dnes skomplikoval potom, čo firma najprv zrušila svoju účasť na rokovaní so zástupcami Európskej komisie a členských štátov.

Neskôr podľa predstaviteľov Únie spoločnosť oznámila, že svojho zástupcu na večerné rokovanie vyšle.

Exekutíva EÚ od firmy naďalej požaduje objasnenie kroku, kvôli ktorému dostanú členské krajiny v prvom štvrťroku necelú polovicu sľúbených dávok.

Komisii sa rovnako ako viacerým štátom nepáči, že britsko-švédsky výrobca nedodrží objem dodávok vakcín pre obdobie do konca marca, na ktorom sa obe strany dohodli.

Dôvodom sú podľa firmy nutné úpravy vakcíny s ohľadom na mutáciu koronavírusu.

Na rokovaní sa nakoniec zúčastnia

Zníženie dodávok do konca marca má byť až 60-percenté, krajiny EÚ by tak mali do konca štvrťroka dostať 31 miliónov dávok. Firma však znižuje dodávku aj mimo Európy.

"Zástupca spoločnosti AstraZeneca nám dnes ráno oznámil, že sa (firma) na stretnutí nezúčastní," povedala novinárom hovorkyňa EK Dana Spinantová s odkazom na večerné rokovanie, na ktorom bude komisia s expertmi členských krajín preberať aktuálne problémy okolo spoločnej očkovacej stratégie.

Vysoko postavený zdroj z Únie však potom uviedol, že firma predsa len vyšle na videokonferenciu zástupkyňu šéfa pre Európu Iskru Reicovú. Spoločnosť však vraj dodala, že pre komisiu nemá žiadne nové informácie.

"Lopta je teraz na strane firmy, aby nám objasnila, ako a kedy chce nahradiť výpadok dodávok," povedal novinárom spomínaný činiteľ. EK podľa neho bude usilovať o to, aby firma súhlasila so zverejnením kontraktu, z ktorého bude zrejmé, aké množstvo dávok bolo pôvodne zazmluvnené.

Kontrakt prišiel neskoro, tvrdí firma

Komisia už so zástupcami firmy rokovala v pondelok, vysvetlenie ju však neuspokojilo.

Šéf firmy Pascal Soriot talianskemu denníku La Repubblica povedal, že za problémy s dodávkami môže hlavne to, že EÚ uzavrela kontrakt o tri mesiace neskôr ako Británia, kde mala firma viac času na riešenie počiatočných problémov.

Európska agentúra pre lieky (EMA) by mohla vakcínu AstraZenecy odporučiť na podmienečné užívanie v piatok a po schválení Európskou komisiou by sa mohla stať treťou očkovacou látkou v Únii. Doteraz sa očkuje vakcínami firiem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Komisia v reakcii na AstraZenecou nepotvrdené informácie, že sa vakcíny sľúbené EÚ dostávajú do iných krajín, pripravuje pravidlá, podľa ktorých by firmy vyrábajúce v Únii museli povinne oznamovať vývoz vakcín mimo jej územia. Návrh novej normy sa chystá Brusel predstaviť ešte tento týždeň.

01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:42