Alexej NavaľnyjReuters
StoryEditor

Francúzsko a Nemecko žiadajú okamžité prepustenie Navaľného

02.02.2021, 20:48
Autor:
TASRTASR
Alexej Navaľnyj počas vystúpenia na súde požadoval svoje okamžité prepustenie, ako aj slobodu pre všetkých politických väzňov v krajine.

Vrcholní predstavitelia Francúzska a Nemecka v utorok kritizovali uväznenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a žiadali jeho okamžité prepustenie. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdenie Navaľného označil za "neprijateľné". "Politický nesúhlas nikdy nie je zločinom," napísal Macron na Twitteri. "Žiadame jeho okamžité prepustenie. Rešpektovanie ľudských práv a demokratických slobôd je nezmeniteľné," dodal.

"Dnešný verdikt proti Alexejovi Navaľnému je trpký úder proti základným slobodám a právnemu štátu v Rusku," napísal na Twitteri nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. "Navaľnyj musí byť okamžite prepustený."

"Najskôr Navaľného otrávia a potom ho hodia do väzenia, pretože porušil podmienky podmienečného prepustenia, keď bol v kóme? Čistý cynizmus," uviedla na Twitteri nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Navaľného uväznenie v utorok odsúdil aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Prepustenie ruského opozičného politika žiadal i šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Moskovský súd zmenil v utorok podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v roku 2014 v kauze Yves Rocher, na nepodmienečný. Odpyká si ho vo väzení.

Sudkyňa uviedla, že trest zohľadní čas, ktorý Navaľnyj predtým strávil v domácom väzení, čo podľa jeho tímu znamená, že ho čaká odňatie slobody v rozmedzí najmenej dva a pol roka.

Navaľnyj v utorok počas vystúpenia na súde požadoval svoje okamžité prepustenie, ako aj slobodu pre všetkých politických väzňov v krajine, pričom súdny proces vedený proti svojej osobe označil za nezákonný.

01 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:59