StoryEditor

Všimli sme si: Zem je o kúsok menšia

13.07.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Nové merania vedcov z najrôznejších oborov v rámci medzinárodného projektu ukázali, že planéta Zem je menšia. Presne o dva a pol milimetra. Nie je to síce veľa, ale môže to mať dosah na predpovede o zvyšovaní morskej hladiny v dôsledku klimatických zmien, upozornil španielsky denník El Mundo.
"Pre vedcov, ktorí chcú zistiť, či hladina vody oceánov stúpa o niekoľko milimetrov ročne, musia byť merania presné," zdôraznil vedúci výskumného tímu z bonnskej univerzity Alex Nothnagel. Naša planéta je nielen o niečo užšia, ale okrem toho sa jej časti pohybujú. Tichý oceán sa presúva na sever o päť centimetrov za rok, Škandinávia a Kanada stúpajú o päť až osem milimetrov ročne. A Severná Amerika sa od Európy vzďaľuje rýchlosťou 18 milimetrov za rok.
Na nové merania vedci použili najrôznejšie techniky. Napríklad niektoré merania robilo 70 rádioteleskopov rozmiestnených po celom svete. Využité boli aj kvazary -- telesá s mimoriadnym vyžarovaním v galaxiách vzdialených mnoho svetelných rokov od Zeme. Svoje urobila aj pozemná satelitná technika. Údaje zbierali zo 400 miest na planéte v rokoch 1984 až 2005. Ich výsledky analyzovali dva roky. Vedci však nie sú presvedčení, či by sa planéta skutočne zužovala, skôr by podľa nich mohli byť predchádzajúce merania chybné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 09:14