TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Čaputová na summite v Poľsku: Krajiny V4 majú dôvod spolupracovať aj naďalej

10.02.2021, 14:06
Autor:
TASRTASR
Podľa prezidentky všetky krajiny V4 preferujú charakter spolupráce, ktorá bude založená na spoločných záujmoch a hodnotách.

Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) si na stretnutí v Poľsku pripomenuli 30 rokov od podpísania spoločnej deklarácie.

Základné ciele i poslanie našich predchodcov, ktoré spočívali v podpore slobody a demokracie a znovu zjednotenia Európy, sa podarilo dosiahnuť, povedala po skončení sa dvojdňového summitu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň skonštatovala, že dôvod spolupracovať má V4 aj naďalej, lebo "veľakrát čelíme podobným problémom".

​Podľa Čaputovej všetky krajiny V4 preferujú charakter spolupráce, ktorá bude založená na spoločných záujmoch a hodnotách.

Prezidenti na summite v prezidentskej rezidencii na Helskom polostrove diskutovali o boji s ochorením COVID-19, obnove ekonomík po pandémii či energetickej bezpečnosti v kontexte ochrany klímy.

V súvislosti s bojom proti pandémii Čaputová uviedla, že sa ukázali slabé stránky v oblasti zdravotníctva a školstva, čo znamenalo v krajinách V4 aj prepad ekonomiky.

"Práve preto sme sa rozprávali, aké vízie a reakcie na túto krízu naše štáty zvolia," povedala Čaputová na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentmi Česka, Poľska a Maďarska Milošom Zemanom, Andrzejom Dudom a Jánosom Áderom.

Predmetom diskusií bola aj otázka zabezpečenia dostatku vakcín. "Každá krajina sa pokúša zabezpečiť vakcíny, ktoré spĺňajú predovšetkým vedecké a medicínske kritéria," povedala Čaputová. Skonštatovala, že v súčasnosti pozorujeme problémy s včasnou dodávkou vakcín, čo podľa nej vedie k náhradným stratégiám. V tejto súvislosti spomenula, že Slovensko má záujem vyrábať vakcíny, ktoré sú už vyvinuté, aj na svojom území.

Svojich kolegov na summite informovala o prioritách, ktoré Slovensko v rámci európskeho fondu obnovy plánuje realizovať. Ďalej uviedla, že s partnermi si na stretnutí vymenili "informácie ohľadom plánovaných krokov k dosiahnutiu klimatických cieľov", čo bolo podľa jej slov "veľmi inšpiratívne".

Prezidentka zároveň informovala o tom, čo Slovensko plánuje urobiť na ceste k dosiahnutiu klimatickej neutrality, ku ktorej sa všetky krajiny EÚ vrátane V4 zaviazali.

01 - Modified: 2024-03-21 11:35:32 - Feat.: - Title: Slovensko ani Maďarsko sa nepripoja k českej iniciatíve dodávok munície pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-03-20 17:17:36 - Feat.: - Title: V cenách potravín sme najhorší spomedzi všetkých krajín V4, tvrdí hnutie Slovensko 03 - Modified: 2024-03-20 12:08:10 - Feat.: - Title: Prezidentka vystúpi pred prvým kolom s mimoriadnym príhovorom v RTVS 04 - Modified: 2024-03-14 15:36:57 - Feat.: - Title: Ministri zahraničných vecí V4 budú v Prahe rokovať aj o vojne na Ukrajine 05 - Modified: 2024-03-08 17:01:59 - Feat.: - Title: Peter Weiss pre HN: Je to bezprecedentné a horšie ako za Mečiara. Napätie vo vzťahoch trvá už dlhšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:33