Sergej LavrovReuters
StoryEditor

"Pokiaľ chcete mier, pripravte sa na vojnu." Rusko hrozí prerušením vzťahov s Úniou

12.02.2021, 09:35
Autor:
ČTKČTK
Rusko bude reagovať na prípadné zavedenie sankcií zo strany Európskej únie "primerane".

Moskva je pripravená prerušiť vzťahy s Európskou úniou, ak dvadsaťsedmička uvalí na Rusko sankcie. Povedal to ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rozhovore, ktorého časť je umiestnená na webových stránkach ruskej diplomacie.

Vzťahy medzi Ruskom a Úniou zhoršilo dianie okolo opozičného predáka Alexeja Navaľného a niektoré krajiny Únie volajú po uvalení sankcií na spolupracovníkov ruského prezidenta kvôli uväzneniu kritika Kremľa.

​"Vychádzame z toho, že sme pripravení," odvetil Lavrov na otázku moderátora, či Rusko mieri k prerušeniu vzťahov s Európskou úniou. "V prípade, že znovu uvidíme uloženie sankcií v niektorých oblastiach, čo vytvára riziká pre našu ekonomiku, vrátane tých najcitlivejších sfér, tak áno. Nechceme sa izolovať od svetového života, ale musíme na to byť pripravení. Pokiaľ chcete mier, pripravte sa na vojnu, "vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

Hovorckyňa ministerstva zahraničia Ruskej federácie vo štvrtok novinárom povedala, že Rusko bude reagovať na prípadné zavedenie sankcií "primerane".

Už niekoľko rokov narušené vzťahy medzi Úniou a Ruskom zhoršila minuloročná otrava Navaľného jedovatou látkou novičok, jeho nedávne zatknutie, zmena jeho predtým uloženého podmienečného trestu na nepodmienečný a represie tisícov Rusov, ktorí protestovali proti tomuto vývoju.

Viacero západných krajín počínanie ruských úradov kritizovala a vyzvala na prepustenie Navaľného. Moskva reagovala podráždene a hovorí o zasahovaní Západu do svojich vnútorných záležitostí.

Do ruskej metropoly sa minulý týždeň vypravil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, Moskva však za jeho návštevy vyhostila troch diplomatov Únie zo Švédska, Nemecka a Poľska kvôli ich údajnej účasti na nepovolených protivládnych demonštráciách.

​Borrell neskôr napísal, že sa o tomto kroku dozvedel zo sociálnych sietí na konci stretnutia s Lavrovom. Toto posledné dianie zvýšilo tlak niektorých únijných krajín na uvalenie sankcií voči Moskve.

Agentúra Reuters vo štvrtok s odvolaním na tri diplomatické zdroje uviedla, že Únia v reakcii na uväznenie Navaľného zrejme uvalí sankcie na niektorých spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina.

Sankcie, ktoré majú zahŕňať zákaz cestovania a zmrazenie majetku v Únii, by mohli byť prvý v rámci nového sankčného systému schváleného v decembri, ktorý bloku umožňuje trestať porušovanie ľudských práv kdekoľvek vo svete.

Nemecko a Francúzsko však nechcú podporiť tvrdší prístup, napríklad niektorými krajinami navrhované zastavenie energetického projektu Nord Stream 2, ktorý má po dne Baltského mora dopravovať plyn z Ruska do Nemecka.

​Vzťahy medzi Moskvou a Bruselom prudko ochladli po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym a prepuknutiu ozbrojeného konfliktu s proruskými separatistami na východe Ukrajiny v roku 2014, na čo Únia a ďalšie západné štáty odpovedali sankciami proti niektorým sektorom ruského hospodárstva a Moskva zareagovala vlastným zákazom dovozu západných potravín.

Vlani Únia zaviedla sankcie zamerané na bezprostredné okolie ruského prezidenta - urobila tak v reakcii na otravu Navaľného, ​​ktorú opozičný politik pripisuje Kremľa a tajnej službe FSB, čo Moskva popiera.

Pozrite si nedávny rozhovor s Alexandrom Dulebom:

01 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 02 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 03 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 04 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:10