AP
StoryEditor

Pôjdeme na nich aj s vidlami. Ani ukrajinskí seniori už neberú Rusov ako bratov

03.03.2022, 11:42
Autor:
(red)(red)ČTKČTK
Desiatky tisíc Ukrajincov sa už dobrovoľne prihlásili k obrane vlasti pred Ruskom.

„Je to blesková vojna,“ povedal Hončruk stojaci v troskách domu v dedine Horenka na predmestí ukrajinského hlavného mesta, ktorá sa ocitla v krížovej paľbe pri pokuse Moskvy dobyť Kyjev.

Dôchodca s bielymi fúzmi a jeho syn Kosťa sa po začiatku invázie ozbrojili a spoločne strážia dedinu, popísala vo štvrtok agentúra AP ich a ďalšie príbehy.

Medzi hliadkujúcimi je aj 81-ročný Petro Vjerko, učiteľ francúzštiny, ktorý prišiel o manželku Lidju. Ochorela na rakovinou kože po jadrovej katastrofe v Černobyle.

​Vjerko hovorí, že je pripravený útočníkov zastreliť, pretože má dcéru a vnuka. Premýšľal vraj aj o tom, čo by robil bez strelnej zbrane. „Keby sem prišli a ja som nemal zbrane, tak ich prepichnem vidlami. Fakt ich mám,“ dodal.

Bolesť zo strát

Dobrovoľní obrancovia Horenky sa musia vyrovnávať s bolesťou zo strát. Pri týždeň trvajúcej ofenzíve už tu podľa miestnych obyvateľov zahynuli najmenej dvaja ľudia a viac ako desať ďalších je zranených.

​V stredu zničili ruské nálety niekoľko domov. Ženy stáli v troskách a plakali. „Zažívame tu veľa skazy,“ povedal Hončruk. „Ľudia sa však držia dobre,“ dodal.

Veľa mužov v dedine má rovnako ako on vojenské skúsenosti. Ukrajinská armáda rozdala zbrane každému, kto chce brániť krajinu, a nasadila tisíce záložníkov.

Po celom Kyjeve sa civilisti v džínsoch a zimných kabátoch so žltými páskami na rukách krčia za stohy pneumatík na kontrolných stanovištiach alebo strážia na nároží ulíc.

​Proti Ukrajincom stojí presila. „Aj keby nám nikto nedodal ďalšie zbrane, budeme sa snažiť získať ich sami,“ povedal Hončruk. „Zabijeme nepriateľa a zoberieme mu ich,“ dodal. V časoch svojho pôsobenia v sovietskej armáde vnímal Hončruk Rusov ako bratov v zbrani. Teraz sa to zmenilo.

„Každý, kto príde na naše územie, je nepriateľ. Nikto ich sem nepozval,“ povedal. „Možno sú medzi nimi dobrí ľudia, ale na tom mi nezáleží. Prišli zabiť mojich ľudí,“ dodal.

Invázia Moskvy nás šokovala

Hončruka invázia Moskvy šokovala. Očakával, že Rusko nakoniec ovládne separatistické územia na východe Ukrajiny, vôbec ho však nenapadlo, že by podniklo takú rozsiahlu ofenzívu, ktorá zasiahne centrá miest, ako je Charkov, a vyženie za hranice státisíce ľudí.

​Iní však ostali, ukrývajú sa v krytoch a ich hnev na Rusko stúpa.

„Nepotrebujeme, aby nás niekto ‚oslobodzoval'. Nechajte nás na pokoji!“ povedala obyvateľka Horenky Larysa Lypatovová, ktorá počas stredajšieho útoku utiekla do pivnice a schúlila sa pod dekou medzi pohármi nakladaných paradajok a marmelád.

​S nadhľadom veterána je Hončruk napriek sutinám pri svojich nohách pochmúrne hrdý na zjavné neúspechy, ktorým Rusi počas týždňa od začiatku invázie čelili. „Mysleli si, že sem prídu a za deň alebo dva obsadia Kyjev, ale pozrite sa, ako sa im zatiaľ darí!“ povedal.

Obyvatelia sú už vyčerpaní

Na inom mieste na okraji hlavného mesta pomáhal ďalší dobrovoľný obranca ľuďom prejsť do Kyjeva cez zvyšky zničeného mosta. Muž so zbraňou zavesenou na hrudi držal za ruku malého chlapca, ktorý mu venoval letmý, plachý úsmev.

Ostatní sa v padajúcom snehu jeden po druhom opatrne vydávali cez rieku po obnaženom potrubí. Miestni obyvatelia hovoria, že most zničili, aby sa sťažil ruský postup.

​Niektorí vyčerpaní obyvatelia Kyjeva oslavujú aj malé víťazstvá každodenného života. Žena, ktorá uviedla len krstné meno Roza, sa pochválila práve nakúpenými potravinami. „Máme tu všetko: banány, maslo, dokonca aj čerstvý croissant,“ povedala.

Rovnako ako Hončruk sa rozhodla zostať, vyzbrojená iba odhodlaním, zatiaľ čo vojna, ktorú si len málokto dokázal predstaviť, vstúpila do druhého týždňa. „Utekáme do pivnice, trasieme sa a máme obavy, ale veríme vo víťazstvo,“ povedala.

01 - Modified: 2022-02-22 08:06:03 - Feat.: 0 - Title: Väčšina Bezpečnostnej rady OSN odsúdila kroky Ruska, Čína vyzvala na zdržanlivosť 02 - Modified: 2022-02-24 13:04:08 - Feat.: 0 - Title: Svet sa upriamil na Ukrajinu, v konflikte záujmov však nie je jediná. Taiwan varuje pred hrozbou z Číny 03 - Modified: 2022-03-01 10:15:33 - Feat.: 0 - Title: Čína má svoj SWIFT, no Rusov v tom nechá samých 04 - Modified: 2022-03-03 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čína niečo vedela. Počkajte s inváziou na koniec olympiády, naliehala na Rusov 05 - Modified: 2022-03-02 11:03:29 - Feat.: 0 - Title: Tretia svetová vojna by bola jadrová a ničivá, hrozí šéf ruskej diplomacie Lavrov 06 - Modified: 2022-03-02 20:05:35 - Feat.: 0 - Title: Ničia koľajnice, aj keď im hrozia tvrdé tresty. Bielorusi nechcú, aby sa vojenský náklad dostal do Ruska 07 - Modified: 2022-03-04 14:47:01 - Feat.: 0 - Title: Majú miliardy a pri Putinovi aj moc. Títo oligarchovia sa teraz trasú o svoje majetky
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:16