TASR/AP
StoryEditor

Nemecko chce predĺžiť obmedzenia ciest z oblastí s mutáciami, kde zaradilo aj Slovensko

16.02.2021, 09:35
Autor:
ČTKČTKredred
Minister zdravotníctva Jens Spahn navrhuje vláde rozšíriť platnosť nariaddenia o 14 dní, to znamená do stredy 3. marca.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn chce do začiatku marca predĺžiť obmedzenia ciest zo zahraničných oblastí s nebezpečnými mutáciami koronavírusu, za ktoré Nemecko považuje Slovensko aj Českú republiku. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom dnes informoval magazín Der Spiegel.

Spahnov návrh sa týka vládneho nariadenia, ktoré zakazuje leteckým, autobusovým alebo železničnom dopravcom prepravovať cestujúcich z oblastí s mutáciami.

​Výnimku majú dopravcovia len pre nemeckých občanov a pre pasažierov, ktorí majú v Nemecku nahlásený pobyt.

Doterajšie nariadenie platí do 17. februára, teda do tejto stredy. Spahn podľa Der Spiegel navrhuje vláde rozšíriť jeho platnosť o 14 dní, to znamená do stredy 3. marca.

V zdôvodnení Spahn uvádza, že epidemiologická situácia sa v Nemecku síce mierne zlepšuje, ale veľkú hrozbu pre doterajší úspešný boj proti pandémii chorobe covid-19 predstavuje prípadné neriadené šírenie koronavirových mutácií. Za riešenie považuje obmedzenie ciest z oblastí s mutáciami.

Problémy pre kamionistov

Nemecko zaradilo Slovensko na zoznam k Česku a Rakúsku v piatok a zaviedlo aj povinnosť preukázať sa na hraniciach negatívnym testom nie starším ako 48 hodín.

To spôsobilo problémy pri presune tovaru zo Slovenska do Nemecka. Kamionisti sa v pondelok zdržali na hraničných priechodoch niekoľko hodín a podľa viceprezidenta združenia dopravcov Česmad Pavla Piešťanského tu mali mať kolóny až 22 kilometrov.

Zrušili spoje s Českom

Toto nariadenie nie je jediné, ktorým nemecké úrady cestovanie z epidemicky rizikových štátov obmedzujú. V Nemecku platí ešte celoštátne karanténne nariadenia, z ktorého vychádzajú regionálne úpravy jednotlivých spolkových krajín.

V prípade Saska a Bavorska, ktoré susedia s Českom, je platnosť miestnych karanténnych nariadení zatiaľ stanovená zhodne do 7. marca, teda do súčasného konca celonemeckej karantény. Aj pri týchto pravidlách je však nutné počítať s predĺžením.

Na základe nemeckého nariadenia zrušili dopravcovia cezhraničné železničné spoje medzi Nemeckom a Českom. Urobili tak okrem iného České dráhy, nemecké dráhy DB či spoločnosť GW Train Regio.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 05 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:12