StoryEditor

BBC: Dcéra dubajského emira sa nachádza v zajatí a bojí sa o život

16.02.2021, 22:32
Autor:
TASRTASR
Princezná Latífa, dcéra jedného z najbohatších a najvplyvnejších mužov SAE emira Muhammada ibn Rášida Maktúma, sa na verejnosti neukázala od marca 2018, keď sa neúspešne pokúsila z Dubaja utiecť na lodi.

Dcéra viceprezidenta Spojených arabských emirátov (SAE) a emira Dubaja sa údajne nachádza v zajatí a "bojí sa o svoj život". Vyplýva to zo série videí, ktoré v utorok zverejnila britská stanica BBC.

Princezná Latífa, dcéra jedného z najbohatších a najvplyvnejších mužov SAE emira Muhammada ibn Rášida Maktúma, sa na verejnosti neukázala od marca 2018, keď sa neúspešne pokúsila z Dubaja utiecť na lodi.

Na krátkych videách ju vidieť učupenú v rohu miestnosti, podľa jej slov v kúpeľni. BBC uviedla, že tieto videá boli natočené asi rok po jej nevydarenom pokuse o útek.

"Som rukojemníčkou a táto vila bola premenená na väzenie," hovorí princezná na videu, ktoré bolo pravdepodobne natočené na mobilný telefón.

"Vonku sa nachádzajú piati policajti a dve policajtky sú vo vnútri domu. Každodenne sa obávam o svoju bezpečnosť a svoj život," opisuje na jednom z videí Latífa. V ďalšom videu zas hovorí, že jej situácia "sa každý deň stáva zúfalejšou".

Predstavitelia SAE bezprostredne po zverejnení článku a videí na žiadosť BBC o vyjadrenie nereagovali.

Videá poskytla BBC princeznina fitnes trénerka a priateľka Tiina Jauhiainenová, ktorá jej pomohla aj s únikovým plánom. Práve priatelia Latífy sa rozhodli videá zverejniť pre obavy z toho, že im zo svojho zajatia prestala posielať tajné správy, píše BBC. Zároveň urgujú OSN, aby žiadala od SAE spresnenie stavu princeznej a miesta, kde sa nachádza.

Princezná Latífa sa v roku 2018 pokúsila utiecť zo SAE, jej loď však zastavilo komando pri pobreží Indie. Dubajská vláda neskôr informovala, že Latífu "priviezli naspäť", a zároveň zverejnili jej fotografie so slovami, že doma dostáva "všetku potrebnú starostlivosť a podporu".

Na tajných videách adresovaných svojim priateľom však Latífa obvinila svojho otca z únosu a núteného návratu do SAE. V správach tiež opisuje, ako bojovala s vojakmi, ktorí sa ju snažili násilne dostať preč z lode, a to, ako jej neskôr podali sedatíva a naspäť do Dubaja bola prevezená súkromným lietadlom, približuje BBC.

Od dubajského emira v roku 2019 utiekla do Británie aj jeho exmanželka princezná Hája, kde požiadala súd o rozvod a ochranu ich maloletých detí pred vydaním do SAE.

Britský súd minulý rok rozhodol, že emir nariadil únos svojich dvoch dcér z predchádzajúceho manželstva, Latífy a Šamsy, a zastrašoval svoju odlúčenú manželku Háju.

01 - Modified: 2022-03-09 07:20:18 - Feat.: - Title: Šéf turizmu v Rás al-Chajmá pre HN: S Rusmi vznikol problém, nahradiť ich môžu aj Slováci 02 - Modified: 2021-12-11 12:08:06 - Feat.: - Title: Prišli o miliardy. Prepad českých cestovných kancelárií dosahuje až 90 percent 03 - Modified: 2021-11-27 12:39:03 - Feat.: - Title: Svetové prvenstvo. Spojené arabské emiráty hlásia stopercentnú očkovanosť prvou dávkou 04 - Modified: 2021-10-05 12:13:02 - Feat.: - Title: Objasní najväčšiu záhadu vesmíru? K planétke medzi Marsom a Jupiterom chcú vyslať sondu 05 - Modified: 2021-09-27 13:31:38 - Feat.: - Title: V Dubaji sú rúška povinné vnútri aj vonku, zaočkovaných je pritom už viac ako 80 percent ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:45