StoryEditor

EÚ znormalizuje svoje vzťahy s Líbyou

24.07.2007, 13:36
Autor:
SITASITA

Európska únia znormalizuje svoje vzťahy s Líbyou potom, čo Tripolis vydal Bulharsku päť sestričiek a lekára odsúdených za údajné nakazenie detí HIV. V utorok to vyhlásil predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. "Uistil som prezidenta Muamara Kaddáfího, že keď sa táto záležitosť urovná, urobíme, čo môžme, aby sme normalizovali vzťahy medzi EÚ a Líbyou," povedal. Prepusteniu zdravotníkov predchádzala dohoda s Tripolisom, ktorú vyjednala priamo v Líbyi komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Barroso povedal, že detaily dohody zverejní až po príchode komisárky späť do Bruselu.
Ferrerová-Waldnerová je momentálne v Sofii, kam priletela spolu s prepustenými zdravotníkmi a francúzskou prvou dámou Céciliou Sarkozyovou, ktorá dohodu pomohla dojednať. "Rozhodnutie Líbye otvára cestu na nové a posilnené vzťahy medzi EÚ a Líbyou. Posilní tiež naše vzťahy v stredozemnom regióne a celej Afrike," vyhlásila komisárka po prílete do Bulharska. Prepustenie zdravotníkov je podľa Ferrerovej-Waldnerovej výsledkom spoločnej snahy EÚ ako celku, bulharských úradov ako aj niekoľkých členských štátov.
Rozhlasová stanica BBC informovala, že dohoda s Líbyou zahŕňa otvorenie európskeho trhu líbyjským poľnohospodárskym a rybným výrobkom, technickú pomoc pri obnove archeologických pamiatok a štedré európske granty pre líbyjských študentov. EÚ tiež Líbyi finančne prispeje na zlepšenie zdravotnej starostlivosti o deti choré na AIDS a modernizáciu nemocnice v Benghází kde sa 438 detí nakazilo vírusom HIV. Tripolis tiež žiadal finančnú pomoc pre infraštrukturálne projekty vrátane výstavby diaľnice vedúcej z východnej hranice s Tuniskom k západnej hranici s Egyptom. Zatiaľ nie je jasné, či EÚ pristúpila aj na túto požiadavku.
Vzťahy medzi Tripolisom a Európskou úniou zaznamenali v posledných rokoch významné oteplenie, najmä vzhľadom na ochotu Líbye vzdať sa zbraní hromadného ničenia a spolupracovať pri vyšetrovaní teroristického útoku na lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie. Únia zrušila sankcie voči Líbyi v roku 2003, výhody hospodárskej spolupráce v rámci susedskej politiky EÚ však boli pre Tripolis naďalej nedostupné. Únia v súčasnosti nemá žiadne bilaterálne dohody s Tripolisom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 16:51