StoryEditor

Slováci nám veľmi pomohli

21.06.2007, 00:00
ROZHOVOR. Hlavný vyjednávač Chorvátska pre vstup do EÚ Vladimir Drobnjak exkluzívne pre HN:

Od roku 1998 sa Slovensko v Bruseli intenzívne prihovára za vstup Chorvátska do Európskej únie. Chorvátske pobrežie sa každoročne stáva vyhľadávanou destináciou slovenských turistov. Spoločná história, podobný jazyk a slušné obchodné vzťahy. Kedy padnú všetky bariéry a budeme môcť Chorvátov privítať v európskom klube? V exkluzívnom rozhovore pre HN sme sa na to opýtali hlavného vyjednávača vstupu Chorvátska do EÚ Vladimira Drobnjaka.

Slovensko veľmi podporovalo Chorvátsko v snahe vstúpiť do EÚ. Cítili ste našu podporu?
-- Je viditeľná. Vašu pomoc sme dostávali na dennom poriadku. Slovensko bolo naozaj silným advokátom nášho prípadu v Bruseli. Pomáhali ste nám aj technickou asistenciou a dobrými radami s rôznymi negociačnými kapitolami. Naši experti pravidelne konzultujú s vašimi. Ide o skutočnú spoluprácu, a to je aj pre nás v ťažkom negociačnom procese dôležité -- mať takého oddaného priateľa.

Ktoré najzložitejšie prekážky musí ešte Chorvátsko na ceste do EÚ zdolať?
-- Samotný proces je jednou z ťažkostí. Je tu aj istá únava z rozširovania, neistota o budúcnosti EÚ. Toto nevytvára nápomocné ovzdušie pre rýchle negociácie. Proces je teraz extrémne zložitý. Objem a škála prekážok sú niečo, čo z prístupového procesu urobilo prekážku ako takú. Čo sa týka konkrétnych kapitol, najzložitejšie sú tie, ktoré boli najväčšou výzvou aj pre tých pred nami. Tradične je to verejné obstarávanie, vnútorný trh, poľnohospodárstvo a životné prostredie.

Kedy očakávate vstup?
-- Pred koncom dekády. Ale teraz je to ťažké predpovedať -- EÚ nestanovila pevný dátum. Náš vnútorný legislatívny harmonogram sme prispôsobili na rok 2009.

Vaše členstvo je ešte podmienené spoluprácou s haagskym trestným tribunálom...
-- Splnili sme všetky podmienky. Dôkazom toho sú vlastne prístupové rokovania s Bruselom. Spolupráca s tribunálom je niečo, na čo si musíme dať každodenne pozor, pretože niektoré dôležité súdne procesy sa ešte len začnú. Zostávame plne oddaní spolupráci s tribunálom. Chceme až do konca splniť našu časť spolupráce a myslíme si, že je čas postupne ukončiť prácu tribunálu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 20:11