AP/TASR
StoryEditor

Zelenskyj: Nikto okrem Ruska nikdy neostreľoval jadrové elektrárne. Stalo sa to prvýkrát v histórii

04.03.2022, 08:18
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Požiar v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorý pri nočnom útoku v areáli vypukol, sa podarilo uhasiť.

Ruské jednotky ovládli Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny, informoval ukrajinský úrad pre jadrovú bezpečnosť.

Požiar, ktorý pri nočnom útoku v areáli vypukol, sa podarilo uhasiť. Horelo v päťposchodovom výcvikovom zariadení.

Na mieste zostávajú zamestnanci elektrárne a kontrolujú stav blokov, podľa ukrajinských úradov miera rádioaktivity v oblasti nepresiahla nebezpečnú úroveň, čo povedala aj americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová. O prípadných obetiach zatiaľ nie sú správy, uvádza agentúra AP.

​Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy "zopakovať" jadrovú katastrofu v Černobyle.

Ruský terorizmus

Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

"Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu," uviedol Zelenskyj vo videu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na dianie okolo záporožskej elektrárne v mimoriadnom prejave tiež vyhlásil, že pokiaľ v objekte dôjde k výbuchu, "bude to koniec všetkých, koniec Európy, evakuácia Európy".

"Rusko môže zastaviť len okamžitá akcia"

"Ruské vojská môže zastaviť iba okamžitá európska akcia (...) Žiadna krajina na svete nikdy neostreľovala jadrové bloky," dodal podľa webu RBK Ukrajina.

Biden v piatok naliehal na Rusko, aby umožnilo príchod do oblasti jadrovej elektrárne pohotovostným zložkám.

"Prezident Biden sa pripojil k prezidentovi Zelenskému a vyzval Rusko, aby zastavilo svoje vojenské aktivity v oblasti a umožnilo hasičom a záchranárom príchod na miesto," uviedol Biely dom na margo telefonátu medzi oboma lídrami.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:34