TASR/AP
StoryEditor

Kľúčom k prekonaniu pandémie môže byť očkovanie detí, tvrdia odborníci

27.02.2021, 23:00
Autor:
dttdtt
Experti poukazujú na to, že neočkované deti môžu byť hrozbou pre náchylných dospelých.

Očkovanie detí proti covidu-19 môže byť kľúčom k potlačeniu pandémie, uviedli britskí odborníci.

Výrobcovia na nich začali v novom roku testovať vakcíny, ktoré budú zrejme vyžadovať úpravu zloženia či dávkovania.

Experti poukazujú na to, že neočkované deti môžu byť hrozbou pre náchylných dospelých. Dôvodom k ich vakcinácii môže byť aj zabezpečenie vzdelávania.

Hoci doterajšie zistenia naznačujú, že covid-19 nie je pre deti a mladistvých tak veľkou hrozbou a je menej pravdepodobné, že sa chorobou nakazia, ich úloha v prenose infekcie zostáva podľa odborníkov nejasná.

Odštartovali testovanie

"Kým nebudú všetci, vrátane detí, očkovaní, zostáva významné riziko obnovenia vírusu," uviedol v nedeľu epidemiológ John Edmunds z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny, ktorý s pandémiou radí britskej vláde.

"Vírus môže spôsobiť infekcie bez príznakov vo všetkých vekových skupinách, takže imunizácia detí v istom zmysle ochráni starších ľudí," súhlasí lekár Stanley Plotkin, ktorý vynašiel vakcínu proti ružienke a podieľal sa na vzniku očkovania proti rotavírusu, antraxu, obrne alebo besnote.

"Nedokážem si predstaviť, ako by sme mohli dúfať, že vírus odstránime, ak nie sme schopní imunizovať väčšinu populácie," dodal Plotkin.

Vedci, ktorí stoja za oxfordskou vakcínou AstraZeneca, vo februári zahájili štúdiu, v rámci ktorej budú vakcínu testovať na deťoch vo veku od šesť do sedemnástich rokov. Tiež ďalší výrobcovia očkovania proti novému koronavírusu už odštartovali alebo v blízkej dobe začne podobné testovania.

Deti môžu byť pre dospelých nebezpečné

Spoločnosť Pfizer uviedla, že v najbližších mesiacoch zverejní dáta svojej štúdie zameranej na účinok očkovania u detí od dvanástich do pätnástich rokov a tiež ho začne testovať u detí od päť do jedenástich rokov.

Odborníci očakávajú, že na rozdiel od dospievajúcich, ktorí majú relatívne podobnú imunitnú odpoveď ako dospelí, budú deti mladšie ako dvanásť rokov zrejme vyžadovať upravené zloženie vakcín alebo iné dávkovanie.

Dáta o tom, ako bezpečné a účinné je rôzne očkovanie v mladších vekových skupinách, by mali podľa denníka The Guardian začať prichádzať okolo leta.

Základným argumentom v prospech očkovania detí, okrem prevencie prípadov závažného priebehu ochorenia a dlhého covidu, je podľa expertov to, ako dobre sú vakcíny schopné zmariť prenos naprieč rôznymi variantmi.

Existujú náznaky, že niektoré schválené vakcíny znižujú šírenie vírusu, ale údaje zatiaľ nie sú podľa odborníkov dosť presvedčivé.

"Ak sa preukáže, že vakcíny majú dostatočne silný účinok na prenos, potom za predpokladu, že všetci dospelí budú v tomto roku zaočkovaní, jedinými vekovými skupinami, ktoré do značnej miery podporujú šírenie tejto choroby, budú mladí ľudia," uviedol britský vedec a pediater Rinn Song.

Očkovanie zaistí deťom kontinuitu vzdelávania

Paul Heath, odborník na detské infekčné choroby z Londýnskej univerzity, sa domnieva, že pokračujúca nákaza u detí by mohla byť rezervoárom infekcie pre neočkovaných dospelých a starších ľudí. "Preto môže byť rozumnou stratégiou očkovať deti, aby nenakazili náchylných dospelých," uviedol.

Ďalším dôvodom na očkovanie detí by mohlo byť zabezpečenie vzdelávania, dodal Adam Finn, profesor pediatrie z Bristolského detského vakcinačného centra. "Ak sa preukáže, že imunizácia detí môže zabezpečiť vzdelávanie a odstrániť riziko jeho narušenia, potom je to pre nich prínos," uviedol.

Varoval však, že pri mnohých vakcínach určených na ochranu pred infekčnými chorobami je zvyčajne možné dostať ohniská pod kontrolu bez imunizácie všetkých. "Povedal by som, že je pravdepodobné, že do konca roka začneme očkovať ľudí pod osemnásť rokov, ale nie je to istota," hovorí.

"Vzhľadom na obmedzené dodávky vakcín proti covidu-19 po celom svete je kľúčovým argumentom proti očkovaniu detí v blízkej budúcnosti fakt, že najskôr by mali byť očkované vysoko rizikové skupiny v krajinách s nízkym a stredným príjmom," uviedol Song.

Podľa Finna by rozhodnutie o imunizácii detí malo byť založené na tom, či je, alebo nie je potrebné. "Ak to nie je nutné, nemali by sme to robiť," uviedol.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 03 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 04 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 05 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:43