Reuters
StoryEditor

Nemecký kancelár telefonoval s Putinom. Po hodinovom rozhovore vyjadril veľké obavy

04.03.2022, 16:34
Autor:
ČTKČTK
Cez víkend sa môže uskutočniť tretie kolo priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom.

Ruský prezident Vladimír Putin dnes počas telefonického rozhovoru informoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, že cez víkend sa môže uskutočniť tretie kolo priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Novinárom to oznámil Scholzov hovorca Steffen Hebestreit.

Kancelár opätovne vyzval Putina, aby nariadil okamžité zastavenie bojov na Ukrajine. Ruský prezident v rozhovore oznámil Scholzovi, že Moskva je ochotná s Kyjevom viesť dialóg, pokiaľ však budú splnené všetky jej požiadavky, oznámil neskôr Kremeľ.

​Doterajšie rozhovory, v ktorých chce Kyjev dosiahnuť prímerie, zatiaľ úspech nepriniesli. Obe strany podľa poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksija Arestovyča súhlasili s poskytnutím humanitárnej pomoci a vytvorením bezpečných humanitárnych koridorov, aby mohli civilisti bezpečne odísť z obkľúčených ukrajinských miest.

Arestovyč však poznamenal, že súhlas je "teoretický". Či bude uvedený do praxe, teda jasné nie je.

"Spolkový kancelár vyjadril veľké obavy," povedal Hebestreit o obsahu hodinového telefonátu Scholza s Putinom. Uviedol, že obaja štátnici si vymenili odlišné názory na situáciu.

"(Scholz) vyzval na okamžité zastavenie všetkých bojov a na umožnenie humanitárneho prístupu," uviedol hovorca. Dodal, že Scholz aj Putin sa dohodli na ďalšom rozhovore v dohľadnom čase.

​Putin podľa vyjadrenia Kremľa Scholzovi povedal, že dúfa, že ukrajinská delegácia zaujme počas tretieho kola rozhovorov plánovaného na koniec týždňa "rozumný a konštruktívny postoj".

Požiadavky voči Kyjevu, ktorých splnenie je pre Moskvu podmienkou pre dialóg, sú neutrálny a nejadrový status Ukrajiny, demilitarizácia krajiny, "denacifikácia" ukrajinského štátu, ako aj uznanie ruskej anexie Krymu a nezávislosti povstaleckých republík v Donbase v administratívnych hraniciach Doneckej a Luhanskej oblasti.

01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 03 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:24