TASR/AP
StoryEditor

Svet sa len tesne vyhol jadrovej katastrofe, znie z USA. Rusi označili ostreľovanie za lož

04.03.2022, 20:55
Autor:
ČTKČTK
Vyhlásenie USA prišlo po bojoch medzi ruskými a ukrajinskými vojakmi o Záporožskú jadrovú elektráreň, po ktorých horela jedna z budov.

Svet sa podľa Spojených štátov v noci na dnešok len tesne vyhol jadrovej katastrofe, keď vypukli boje medzi ruskými a ukrajinskými vojakmi o Záporožskú jadrovú elektráreň, pri ktorých vzplanula jedna z budov v komplexe.

Na mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady OSN to dnes zdôraznila veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová a vyzvala Rusko, aby z elektrárne stiahlo svojich vojakov a podobné zariadenia už do konfliktu nezaťahovalo.

Ruský vyslanec Vasilij Nebenzja vyhlásil, že Rusko elektráreň neostreľovalo, zariadenie však podľa neho teraz strážia ruskí vojaci. Únik rádioaktívneho materiálu nehrozí, uviedol ruský diplomat.

Obviňujú Ukrajinu

"Vďaka bohu, svet sa vyhol jadrovej katastrofe," vyhlásila Thomasová-Greenfieldová a povedala, že kroky Ruska sú nezodpovedné a nebezpečné. "Nielen že (ruský prezident Vladimir Putin) nevypočul výzvy na zastavenie invázie na Ukrajinu, ale práve sme boli svedkami novej nebezpečnej eskalácie, ktorá predstavuje vážnu hrozbu pre celú Európu a svet," dodala.

Vyslanec Moskvy Nebenzja označil za lož, že by elektráreň Rusko ostreľovalo, zopakoval už skoršie tvrdenia ruských činiteľov, že za požiar v jednej z budov v areáli elektrárne v blízkosti jedného z jadrových reaktorov nesie zodpovednosť Ukrajina.

Západné štáty sa podľa neho svojimi varovaniami ohľadom možných nebezpečenstiev delostreleckých útokov v bezprostrednom okolí najväčšej jadrovej elektrárne v Európe len snažia rozdúchať umelú hystériu.

Pripustil však, že sa v oblasti odohrali boje, v ktorých figurovali ruskí vojaci, ktorí vraj používali len ručné zbrane. Ruské jednotky podľa neho teraz elektráreň strážia, Moskva na miesto vyslala aj svojich inžinierov, ktorí vedia s jej vybavením zaobchádzať. Elektráreň funguje normálne a nehrozí nebezpečenstvo úniku rádioaktivity do ovzdušia, dodal ruský vyslanec.

​Veľvyslanec Ukrajiny pri OSN Serhij Kyslycja reagoval slovami, že ruské podanie nočných udalostí v jadrovej elektrárni je príkladom manipulatívneho správania a vyzval Nebenzju, aby prestal šíriť klamstvá. Ukrajina podľa neho v okolí elektrárne neregistruje zvýšenú radiáciu.

Výzvy na spoluprácu

"Medzinárodná komunita musí zachovať chladnú hlavu a zostať racionálna," povedal na rokovaní čínsky zástupca Čang Ťün, podľa ktorého je v súčasnej situácii nežiaduce "prilievať olej do ohňa".

K záležitosti sa vyjadrili aj špičky OSN, tajomníčka pre politické záležitosti organizácie Rosemary DiCarlová na začiatku stretnutia povedala, že útoky proti jadrovým zariadeniam sú v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom.

Ruské vedenie dnes komunikovalo aj s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, ktorý v telefonickom rozhovore vyzval ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, aby zaistil väčšiu spoluprácu svojho rezortu so štruktúrami OSN pri riešení humanitárnych problémov, informoval ruský portál gazeta.ru.

Šojgu v rozhovore s tajomníkom zopakoval ruské dôvody na začatie invázie na Ukrajinu. Kyjev obvinil z nedodržiavania minských dohôd o urovnaní konfliktu na východnej Ukrajine a zo zintenzívnenia ostreľovania ukrajinského Donbasu.

01 - Modified: 2022-03-04 17:51:37 - Feat.: 0 - Title: SLEDUJEME ONLINE: Nebuďte ticho. Ak padne Ukrajina, padne aj Európa, povedal Zelenskyj ľuďom na námestiach 02 - Modified: 2022-03-04 18:00:32 - Feat.: 0 - Title: Rusko zablokovalo Facebook. Nepáči sa mu, aké správy o invázii sa tam objavujú 03 - Modified: 2022-05-08 20:02:51 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine: Rusi ostreľovali obytnú časť v Odese, Ukrajina zažila nečakanú návštevu 04 - Modified: 2022-03-04 18:46:46 - Feat.: 0 - Title: Mikloš volá po devastačných sankciách. Chce, aby sme sa odpojili od ruského plynu a ropy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:35