StoryEditor

Putin hrá o čas, nechce prímerie. Útek civilistov na západ mu vyhovuje, tvrdia experti

04.03.2022, 21:39
Podľa bezpečnostného analytika Richarda Stojara tiež nebolo cieľom ruskej armády jadrovú elektráreň v Záporoží zničiť, ale ovládnuť.

Popoludní Rusi rokujú s Ukrajincami o mieri, v noci agresívne dobývajú jadrovú elektráreň v Záporoží. Podľa bezpečnostného analytika Richarda Stojara sa Rusi správajú ako každá iná okupačná armáda, bývalý veľvyslanec v Moskve Petr Kolář sa ich neostýcha označiť za klamárov. Navyše sa s politológom Jánom Kubáčkom zhodnú – Putin chce získať Ukrajinu celú.

V stredu pripúšťal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov možnosť rokovaní o prímerí a bezpečnostných zárukách pre ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského. Na schôdzke oboch znepriatelených strán o deň neskôr padali slová o humanitárnom koridoroch a dočasnom prímerí.

Lenže podľa redakciou iDNES.cz oslovených expertov bojuje Kremeľ iba o čas. Nechce prímerie. Ide mu o čo najväčšie územie Ukrajiny, a tak hrá na obe strany.

Ruská agresia totiž nepoľavuje. Namiesto toho aj naďalej dochádza k útokom na civilistov, okupanti napriek Ženevskej konvencii útočili na jadrovú elektráreň v Záporoží a bránili hasičom, aby tamojší požiar vzniknutý po ostreľovaní vôbec hasili.

Stráženie vzdušného priestoru

Petr Kolář je bývalý popredný český veľvyslane...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:59