StoryEditor

Brown vystúpi v parlamente prvýkrát vo funkcii premiéra

03.07.2007, 16:03
Autor:
SITASITA
Gordon Brown vystúpi v utorok pred Dolnou snemovňou prvýkrát vo funkcii britského premiéra, ktorú prebral od Tonyho Blaira minulú stredu. Očakáva sa, že Brown predstaví britským zákonodarcom svoje plány na reformu nepísanej britskej ústavy.

Brown vyhlásil, že chce posilniť dôveru voči vláde a verí, že ľudia si želajú, aby politické rozhodovanie bolo transparentnejším a inkluzívnejším procesom. V rozhovore pre BBC minulý víkend povedal, že o ústave diskutoval celý kabinet na svojom prvom zasadnutí. "Toto nie je to, čo niektorí ľudia volajú 'pohovková vláda'," uviedol Brown narážajúc na uvoľnený Blairov štýl vedenia vlády.
Očakáva sa, že čerstvý premiér navrhne zrušenie niektorých kráľovských výsad vrátane práva na vyhlásenie vojny bez súhlasu parlamentu. Medzi ďalšími iniciatívami Brownovej vlády by mala byť písaná listina ľudských práv, ktorú Británia zatiaľ nemá. Premiérov hovorca Michael Ellam pred Brownovým vystúpením v parlamente uviedol, že prejav bude mať široký záber. Na jednej strane Brown predstaví konkrétne návrhy, ktoré by sa mali čo najskôr prijať, a na druhej strane otvorí nové témy do diskusie, povedal Ellam.
Britskú ústavu netvorí jeden písaný dokument, ale množstvo zákonov, dohôd a nepísaných právnych zásad, ktoré dotvárali britský ústavný systém niekoľko storočí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:06