StoryEditor

Lukašenko stavil na jadro

12.10.2007, 00:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

V Bielorusku sa bude stavať prvá jadrová elektráreň. Potvrdil to včera bieloruský prezident Alexandre Lukašenko, ktorý chce tak zmenšiť závislosť od ruských dodávok energie. Stavať by sa malo začať v roku 2009, až budú hotové plány. "Rozhodli sme sa postaviť našu vlastnú jadrovú elektráreň ako kľúčovú podmienku pre to, aby sme zaručili našu národnú bezpečnosť," vyhlásil Lukašenko.
Bielorusko nemá vlastné energetické zdroje. Plán získať energiu z jadrovej elektrárne nie je podľa Lukašenka nevznikol na základe politických ambícií, ale nutnosti zabezpečiť krajinu pre prípad obmedzenia dodávok plynu a ropy či ich zdraženia. Bielourský prezident uviedol, že jadro nemá alternatívu.
Žiadne podrobnosti o chystanej stavbe doteraz oficiálne nezverejnili. Predtým bieloruskí predstavitelia odhadovali, že jadrová elektráreň by mohla stáť krajinu dva a pol miliardy dolárov, ktorý by mali pochádzať zo zahraničných pôžičiek. O pláne postaviť a spustiť do roku 2015 jadrovú elektráreň, aby sa Bielorusko mohlo vymaniť spod ruskej energetickej závislosti, začal Lukašenko hovoriť už minulý rok. A to v čase, keď sa Minsk rozhádal so svojím tradičným spojencom kvôli cenám zemného plynu. Dovtedy Lukašenko, ktorého režim upevňovali dodávky lacnej ropy a plynu z Ruska, nadšene presadzoval a propagoval vytvorenie jediného "štátu" s Ruskom.
A v týchto dňoch začínajú v Moskve rozhovory s bieloruskou delegáciou o cenách dodávok ruského plynu. "Bohužiaľ, energia sa zmenila z čisto ekonomickej na politickú otázku, ktorá sa dotýka vzťahov medzi štátmi," poznamenal Lukašenko.
Bieloruskí experti predtým plánovali, že elektráreň postavia v Mogilevskej oblasti na juhovýchode krajiny. Ide o región, ktorý bol ťažko postihnutý veľkou rádioaktivitou v ovzduší po výbuchu černobyľskej elektrárne na Ukrajine v roku 1986. Lukašenko sa však snaží upokojiť obavy verejnosti z jadrovej energie a poukazuje na to, že Bielorusko je obklopené jadrovými elektrárňami v susednom Rusku a na Ukrajine.
Ruskí odborníci v minulosti spochybňovali Lukašenkove plány. Bielorusko údajne nedisponuje ani ľuďmi, ani technikou, aby jadrovú elektráreň mohlo postaviť vlastnými silami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:50