Reuters
StoryEditor

Rakúsko stiahlo šaržu vakcíny od AstraZeneca, prešetruje úmrtie

07.03.2021, 16:15
Autor:
ČTKČTK
Stiahnutie šarže rakúsky úrad považuje za preventívne opatrenie. AstraZeneca uviedla, že poskytne pri vyšetrovaní plnú súčinnosť.

Rakúsky liekový regulátor dnes nechal stiahnuť jednu šaržu vakcíny od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. Úrad prešetruje dva prípady možných závažných komplikácií po podaní látky v dolnorakúskom Zwettli, uviedla agentúra Reuters.

Jeden z týchto prípadov je smrteľný. Stiahnutie šarže úrad považuje za preventívne opatrenie. AstraZeneca uviedla, že poskytne pri vyšetrovaní plnú súčinnosť.

​Prípad sa týka dvoch žien, ktoré podľa rakúskej tlače pracovali ako zdravotné sestry v nemocnici vo Zwettli a dostali očkovanie z rovnakej šarže. Jedna žena zomrela v dôsledku vážnych problémov so zrážaním krvi, druhá je vo vážnom stave s pľúcnou embóliou.

"V súčasnosti neexistujú dôkazy preukazujúce príčinný vzťah s očkovaním," uviedol rakúsky úrad. Dodal, že problémy s krvácaním medzi opísanými vedľajšími účinkami očkovania nie sú.

Podľa hovorcu spoločnosti AstraZeneca neboli potvrdené žiadne prípady vážnych komplikácií vyvolaných očkovacou látkou. Klinické testy a údaje zhromaždené pri očkovaní ukazujú, že preparát od britsko-švédskej spoločnosti je bezpečný a účinný, uviedol Reuters.

Liekový regulátor v susednom Nemecku uviedol, že vedľajšie účinky zaznamenané od konca januára do konca februára sa nevymykajú výsledkom klinických testov látky. V tom období bolo v Nemecku podaných viac ako 360-tisíc dávok tohto preparátu.

Minister Marek Krajčí oznámil v tomto týždni zmenu očkovacej stratégie:

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:44