TASR/František Iván
StoryEditor

Časť planéty sa bije o Sputnik, no Rusom nevonia. Prečo odmietajú domácu vakcínu?

09.03.2021, 10:23
Autor:
khkh
Zaočkovať sa nedal ani samotný Putin, podľa odborníkov Rusi vakcíne neveria.

Kým mnohé krajiny sveta prahnúce po očkovacích látkach usilujú aj o dodávky vakcíny Sputnik z Ruska, samotní Rusi sa zatiaľ k očkovaniu proti koronavírusu stavajú veľmi vlažne.

Aký bol rok s koronavírusom na Slovensku? Vybrali sme kľúčové udalosti:

​Podľa nového prieskumu sociologickej agentúry Levada má záujem o injekciu len tretina z nich. Ani v dedine s príznačným názvom Sputnik nepanuje prílišné nadšenie, opisuje v reportáži stanica BBC.

"Všetci ma strašili, že to bude bolieť, ale nič som necítil," raduje sa nemenovaný senior a upravuje si sveter. Žije vo Sputnika a práve bol očkovaný Sputnikom V. Zdravotná sestra medzitým inému pacientovi vysvetľuje, že teraz nesmie nejakú dobu piť alkohol.

O vakcínu sa nejdú pretrhnúť

Obaja dôchodcovia patrí medzi hŕstku obyvateľov tisícčlennej dediny, pomenovanej rovnako ako vakcína po slávnom sovietskom satelite, ktorí už svoju dávku dostali.

Keď tamojšie úrady ohlásili termíny očkovania, na kliniku prišlo len dvadsaťosem záujemcov, uvádza stanica BBC s tým, že Rusi o injekciu s domácou vakcínou nestoja.

Miestna úradníčka Galina Bordadymovová však podobné úvahy odmieta. "Plánovali sme, že príde dvadsaťpäť ľudí, ale dorazilo ich dvadsaťosem, čo nás teší," popisuje s tým, že jej tím obvolal starších občanov, ktorí majú pri očkovaní prednosť. Na každého záujemcu sa dostane, sľubuje.

​Nezáujem však nepanuje len v Sputniku. Sociológovia z centra Levada minulý pondelok zverejnili prieskum, podľa ktorého je len tretina Rusov ochotná očkovanie Sputnikom podstúpiť.

To je o 8 percent menej, než keď vakcinácia v decembri začala. Prieskum bol vykonaný na vzorke 1 601 ľudí z päťdesiatich ruských regiónov.

Dávku ruskej látky teraz nechce 62 percent ruských občanov, pričom najmenej populárna je vakcína medzi mladými Rusmi od 18 do 24 rokov. Najviac respondentov sa bálo vedľajších účinkov. "Ľudia majú strach. Koluje tu plno klebiet o komplikáciách," premýšľa Lidia Nikolajevna, zatiaľ čo v Sputniku zametá sneh pred garážou.

​Sama covid prekonala len nedávno a na očkovanie sa tak zatiaľ nechystá. "Možno neskôr," dodáva a zrkadlí tým názor aj ostatných oslovených Rusov. Tí si vraj chcú počkať, ako sa bude celý proces očkovania vyvíjať. A potom uvidí. "Keď to pôjde dobre, myslím, že potom príde viac ľudí," hovorí žena.

Andrej Kortunov z think-tanku Ruská rada pre medzinárodné záležitosti potom vysvetľuje, prečo sú Rusi tak opatrní. "Neveria svojmu vlastnému štátu a nemajú dôveru v nič, čo z neho vzišlo," myslí si.

Hrozba pominula

Podľa Levady sa tiež celých 64 percent ľudí domnieva, že je koronavírus umelý a čoby biologickú zbraň ho vyvinuli v laboratóriu. Táto domnienka je najsilnejšia vo vekovej kategórii 40 až 54 rokov.

V celom Rusku sa doteraz nakazilo už 4,3 milióna ľudí. Medzi respondentmi sa našlo len 28 percent tých, ktorí nepoznajú nikoho, kto by si nákazou prešiel.

Už od jesennej vlny pritom v krajine neplatí žiadny celoštátny lockdown, oficiálni predstavitelia krajiny o stále trvajúcej hrozbe príliš nehovoria a covid nie je veľká téma ani v štátnych médiách. Tie nespustili žiadnu väčšiu kampaň, aby obyvateľov vybudili k návšteve vakcinačných centier.

Hoci tak Rusi v minulých mesiacoch zažili plné nemocnice a vysoké počty mŕtvych, ich život sa rýchlo vrátil k normálu a riziko už ako by pominulo. Zo spomínaného prieskumu vyplýva, že si polovica Rusov uvoľňovanie opatrenia pochvaľuje. A 56 percent ľudí už sa infekcia nebojí.

Máme najlepšiu vakcínu, hovorí Putin. Sám vyčkáva

Na očkovanie ešte nešiel ani Rus číslo jedna, prezident Vladimir Putin. O tom, že ho podstúpi, sa prvýkrát zmienil už v septembri. Od tej doby otáľa. Najskôr údajne preto, že vakcína ešte nebola dostupná pre jeho rovesníkov.

To sa čoskoro zmenilo, Putin však ďalej čakal. V polovici februára šesťdesiatosemročný vládca vyhlásil, že si nemieni "hrať na opičku" pred zrakmi kamier.

A povedal, že má očkovací plán, ktorý zahŕňa vakcináciu proti chrípke a pneumokokom, a preto musí byť termín očkovania proti covidu-19 stanovený s rozmyslom. Je však možné, uviedol, že po konzultácii s lekármi si nechá podať práve Sputnik V na konci leta alebo začiatkom jesene.

Na nedávnom stretnutí s občanmi tiež podľa agentúry AFP vychválil ruskú vakcínu s tým, že sú najlepší na svete. Okrem Sputnika tamojší vedci vyvinuli ešte látky EpiVacCorona a CoviVac.

Ruské produkty sú vraj ešte lepšie ako tie od firiem AstraZeneca alebo Pfizer/BioNTech. "Ale v žiadnom prípade si to nijako nevychutnávame," dodal ruský prezident.

Odborný časopis Lancet na začiatku februára zverejnil štúdiu, podľa ktorej účinnosť Sputnika v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta. Vedci v minulosti kritizovali malú transparentnosť vývoja a testovania tejto ruskej vakcíny, nedávno zverejnená štúdia to však podľa agentúry Reuters čiastočne napravila.

Vo svete je záujem

O Sputnik preto vo svete prejavujú čoraz väčší záujem. Od krajín Latinskej Ameriky cez Blízky východ a Balkán až Slovensko.

Rusko preto momentálne nestíha uspokojiť dopyt, čo potvrdzuje napríklad Putinov hovorca Dmitrij Peskov alebo šéf štátneho Ruského fondu priamych investícií (RDIF) Kirill Dmitrijev. "Rozsiahle dodávky do Európskej únie budú možné až po dokončení hromadného očkovania Rusov," povedal Dmitrijev podľa agentúry Interfax.

Doteraz sa pritom nechali zaočkovať zhruba štyri milióny Rusov a obe dávky Sputnika dostali dva milióny ľudí. Pôvodným cieľom v krajine so 145 miliónmi obyvateľov bolo mať počas šiestich mesiacov "hotovo" u 60 percent dospelých.

"Bum! A za chvíľu bolo po všetkom," hovorí dôchodca Anatolij pri odchode z očkovania. Pochybuje, že by vakcínu proti koronavírusu vôbec potreboval. "Som zdravý. Musíte piť domácu. Myslím, že tá ma pred covidom tiež ochráni," smeje sa sedemdesiatštyriročný muž.

01 - Modified: 2021-03-05 17:38:16 - Feat.: 0 - Title: Sputnik zostáva na Slovensku, potvrdil Matovič 02 - Modified: 2021-03-05 17:40:35 - Feat.: 0 - Title: Matovič ďakuje Szijjártóovi, pomáhal mu pri zabezpečení vakcíny Sputnik V 03 - Modified: 2021-03-08 11:01:31 - Feat.: 0 - Title: Krajiny Únie majú právo nakúpiť ruskú vakcínu, zodpovednosť však nesú samé, oznámil Brusel
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:05