TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poľský premiér po stretnutí s Blinkenom vyzval na sprísnenie sankcií voči Rusku

05.03.2022, 13:12
Autor:
TASRTASR
Šéf americkej diplomacie navštívil Poľsko deň po tom, ako sa zúčastnil na mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO, ktoré sa zaviazalo k navýšeniu podpory pre východných členov Aliancie.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval na ďalšie sprísnenie sankcií uvalených na Rusko vrátane odrezania všetkých ruských bánk od medzibankového platobného systému SWIFT. Uviedol to po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska.

Morawiecki a Blinken sa rozprávali o ďalšom sprísnení sankcií a zmrazovaní aktív Moskvy, ktoré by podľa poľského premiéra mali mať "zdrvujúci" účinok pre ruskú ekonomiku.

​Morawiecki ďalej uviedol, že sa s Blinkenom dohodli na potrebe ešte posilniť východné krídlo NATO. Poľsko v tejto súvislosti žiada vyslanie ďalších amerických vojakov na svoje územie. Momentálne sa ich v Poľsku nachádza viac ako 10.000, pripomína AP.

Šéf americkej diplomacie navštívil Poľsko deň po tom, ako sa zúčastnil na mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO, ktoré sa zaviazalo k navýšeniu podpory pre východných členov Aliancie.

Mesto Rzeszów je od ukrajinských hraníc vzdialené približne 80 kilometrov a na miestnom letisku pristáva veľké množstvo humanitárnych aj vojenských zásielok zo Západu, vysvetľuje AP.

"Poľsko nikdy neuzná územné zmeny, ktoré sú dôsledkom nevyprovokovanej, nezákonnej agresie," zdôraznil po stretnutí s Blinkenom poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau.

Šéf poľskej diplomacie tiež poznamenal, že jeho krajina prijala už 700-tisíc utečencov z Ukrajiny a v nasledujúcich týždňoch očakáva ďalšie státisíce, ak sa ruské vojská nestiahnu.

Členské krajiny EÚ v stredu súhlasili s vylúčením viacerých ruských bánk zo systému SWIFT, ktorý je dominantným svetovým systémom finančných správ.

Únia však neodpojila od systému SWIFT banky Sberbank a Gazprombank, ktoré sú hlavnými sprostredkovateľmi platieb za energiu v EÚ. Členské krajiny eurobloku vyjadrili obavy, že sankcionovanie týchto dvoch finančných inštitúcií povedie k nárastu cien energií v Európe.

01 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:57:52 - Feat.: - Title: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, vyhlásil Tusk 03 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 04 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 05 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 03:45