StoryEditor

Únia stojí pred zásadnou otázkou. Rieši, ako postupovať pri vakcínach, ktoré neschválila EMA

12.03.2021, 17:55
Autor:
ČTKČTK
Mnoho najmä juhoeurópskych štátov, ktoré sa spoliehajú na letný návrat turistov, volá po tom, aby Únia čo najskôr pripravila kritériá pre jednotné digitálne osvedčenie.

Päť dní pred zverejnením návrhu spoločného "očkovacieho pasu" stojí Európska únia pred zásadnou otázkou.

Európska komisia rieši, či má byť za dostatočnú ochranu pred Covidom-19 považovaná ruská či čínska vakcína, ktoré zatiaľ nemajú únijnú autorizáciu.

Kľúčové rokovania

Kým eurokomisárka Ylva Johanssonová dnes povedala, že do certifikátu sa budú počítať iba vakcíny schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA), niektorí činitelia tvrdia opak.

Mnoho najmä juhoeurópskych štátov, ktoré sa spoliehajú na letný návrat turistov, volá po tom, aby Únia čo najskôr pripravila kritériá pre jednotné digitálne osvedčenie, na základe ktorého budú môcť ľudia očkovaní proti Covid-19 bez testov, karantén či ďalších podmienok cestovať medzi únijnými krajinami.

Brusel plánuje návrh parametrov certifikátu, ktorý sa kvôli nejednotnému pohľadu krajín na jeho využitie zdráha nazývať pasom, predstaviť budúcu stredu.

"Chceme vytvoriť digitálny certifikát, v ktorom bude zaznamenaný negatívny PCR test, dôkaz o tom, že máte protilátky, alebo že ste očkovaný vakcínou schválenou EMA," povedala dnes niekoľkých európskym médiám komisárka pre vnútorné záležitosti Johanssonová.

EMA už posudzuje Sputnik V

To by znamenalo, že by voľnú cestu po Európe mali bez testov či protilátok iba ľudia, ktorí očkovaniam jednou zo štyroch doteraz schválených vakcín vyrábaných firmami Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Napríklad Maďarsko však už začalo svojich obyvateľov očkovať vakcínami čínskej firmy Sinopharm a ruskou látkou Sputnik V. EMA začala ruskú vakcínu posudzovať minulý týždeň v priebežnom hodnotení, ktoré zvyčajne trvá niekoľko mesiacov.

Čínska spoločnosť o hodnotenie ešte ani nepožiadala. O nasadení neautorizovaných vakcín sa vedie debata aj na Slovensku či v Česku. Slovensko už Sputnik V nakúpilo.

Maďarskí politici usilujú o to, aby certifikát uznával aj doteraz neschválené látky, inak by sa krajina mohla postaviť proti jeho zavedeniu. Nemenovaný činiteľ komisie začiatkom tohto týždňa agentúre Bloomberg povedal, že osvedčenie bude zahŕňať aj vakcíny, ktoré boli núdzovo schválené úradmi jednotlivých štátov.

Niektoré krajiny nesúhlasia

Podľa dnešných informácií agentúry Reuters súčasný návrh obsahuje vetu, že členské krajiny môžu podľa svojho uváženia v rámci certifikátu uznávať aj tieto vakcíny. Práve o podobu tohto bodu, ktorá sa do konečného návrhu môže zmeniť, sa podľa informácií ČTK vedú v komisii debaty.

Niektoré krajiny na čele s Francúzskom sú proti tomu, aby Únia vakcíny bez spoločnej autorizácie uznávala, a preto hrozí, že sa o podobe osvedčenia povedú dlhé debaty.

Komisia chce do stredy doladiť aj ďalšie potenciálne sporné detaily, napríklad ako čo najlepšie zabezpečiť, aby certifikát nediskriminoval ľudí, ktorí sa nemôžu alebo nechcú očkovať.

Niektoré krajiny ako Grécko či Rakúsko už oznámili, že plánujú zaviesť vlastné osvedčenia pre vstup na svoje územie, a ak by sa únia nezhodla na jednotnom certifikáte, môžu v letnej sezóne platiť v každej krajine iné podmienky.

Premiér Igor Matovič už nakúpil vakcíny Sputnik V:

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:31