Reuters
StoryEditor

Johnson obhajoval bezpečnosť vakcíny AstraZeneca: Účinkuje mimoriadne dobre

16.03.2021, 13:11
Autor:
TASRTASR
Pozastavenie očkovania vakcínou od firmy AstraZeneca tento týždeň ohlásili viaceré krajiny.

Britský premiér Boris Johnson obhajoval v utorok bezpečnosť protikoronavírusovej vakcíny od biotechnologickej firmy AstraZeneca.

Urobil tak po tom, čo za posledné dni viaceré európske štáty preventívne pozastavili jej používanie z dôvodu správ o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých ľudí ňou zaočkovaných, približuje agentúra AFP.

"Táto vakcína je bezpečná a účinkuje mimoriadne dobre," napísal Johnson v komentári pre britské noviny The Times.

Pozastavenie očkovania touto vakcínou už tento týždeň ohlásili Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Španielsko, Portugalsko, Slovinsko, Lotyšsko a Švédsko, pričom ešte minulý týždeň takéto rozhodnutie oznámili taktiež Holandsko, Dánsko, Nórsko, Island, Bulharsko a Írsko.

Vakcínu vyvinula firma AstraZeneca v spolupráci s britskou Oxfordskou univerzitou. V Británii už podali viac ako 11 miliónov dávok, pričom úrady nehlásili žiaden prípad výrazných vedľajších účinkov, približuje AFP.

"Naďalej máme veľkú dôveru vo (vakcinačnú) kampaň a je skvelé vidieť, že napreduje takouto rýchlosťou po celej Británii," vyjadril sa Johnson na margo očkovania vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

Johnson tak potvrdil slová britského Regulačného úradu pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA), ktorý ešte v pondelok uviedol, že vakcína AstraZeneca nie je zodpovedná za vzniknuté krvné zrazeniny.

Britský premiér sa v pondelok pred novinármi vyjadril, že MHRA "jedným z najprísnejších a najskúsenejších regulačných úradov na svete," približuje AFP.

Doplnil, že podľa tohto regulátora prispieva zaočkovanie AstraZenecou nielen k zníženiu počtu hospitalizácií, ale aj k zmierneniu ťažkého priebehu ochorenia covid či miery úmrtia na jeho následky.

Európska lieková agentúra (EMA) tiež v pondelok informovala, že pokračuje vo vyšetrovaní udalostí, ktoré majú údajnú spojitosť s tvorbou krvných zrazenín u ľudí zaočkovaných AstraZenecou.

Experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v utorok stretnú s predstaviteľmi EMA, aby prediskutovali ďalší vývoj situácie okolo tejto vakcíny, a EMA vo štvrtok uskutoční "mimoriadne zasadnutie" týkajúce sa práve vakcíny AstraZeneca.

Obe organizácie, ako aj samotná spoločnosť AstraZeneca nateraz naďalej zastávajú názor, že táto očkovacia látka je bezpečná a jej výhody prevažujú nad rizikami vedľajších účinkov.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 03 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 04 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 05 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:19