Reuters
StoryEditor

Francúzsky premiér chce obnoviť dôveru v AstraZenecu, dá sa ňou zaočkovať

16.03.2021, 22:28
Autor:
TASRTASR
Francúzsko, Nemecko a niekoľko ďalších krajín Únie preventívne prestali očkovať vakcínou AstraZeneca až do štvrtkového rozhodnutia Európskej agentúry.

Francúzsky premiér Jean Castex v utorok avizoval, že sa dá zaočkovať vakcínou farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca, aby opäť vzbudil dôveru verejnosti v túto vakcínu proti chorobe COVID-19. Castex dodal, že tak urobí hneď po tom, ako bude vo Francúzsku zrušené dočasné pozastavenie očkovania touto vakcínou.

Francúzsko, Nemecko a niekoľko ďalších krajín Únie preventívne prestali očkovať vakcínou AstraZeneca až do štvrtkového rozhodnutia Európskej agentúry pre lieky (EMA). Stalo sa tak po správach, že u viacerých zaočkovaných sa objavili krvné zrazeniny.

Castex uviedol, že vzhľadom na svoj vek a zdravotný stav bol pôvodne pripravený čakať, kým naňho - neskôr v tomto roku - príde rad podľa očkovacieho plánu. Tento svoj zámer však zmenil, aby pomohol obnoviť dôveru francúzskej verejnosti vo vakcínu AstraZenecy.

V rozhovore pre televíziu BFM Castex zároveň vyjadril presvedčenie, že konečné stanovisko EMA k tejto očkovacej látke bude kladné a bude možné zrušiť nariadenie o preventívnom pozastavení jej používania.

Výkonná riaditeľka EMA Emer Cookeová počas utorňajšej videokonferencie s novinármi opakovane zdôraznila, že "nič nenasvedčuje tomu, že vakcíny AstraZeneca sú príčinou hlásených krvných zrazenín".

Premiér Castex v utorok vystúpil aj v Národnom zhromaždení, kde vyhlásil, že Francúzsko vstúpilo do "formy tretej vlny" covidovej epidémie, "ktorá sa vyznačuje mnohými variantmi".

Zdôraznil, že očkovanie je naďalej "v popredí stratégie" zameranej na zastavenie epidémie, a to aj napriek pozastaveniu imunizácie obyvateľstva vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

V prejave k poslancom Castex dodal, že epidemická situácia je na viacerých departementoch veľmi napätá: v metropolitnej oblasti Île-de-France sú jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach plne obsadené.

Podľa Castexa je situácia v tomto regióne taká vážna, že "nastal čas uvažovať o úpravách" opatrení, aké platia v iných častiach krajiny. Spomenul v tejto súvislosti lockdowny, ktoré počas víkendov platia v aglomeráciách Nice, Dunkerque a Pas-de-Calais.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 03 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 04 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 05 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:26