StoryEditor

Robin Hood si musí nájsť nový úkryt, jeho les umiera

11.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Keby dnes žil legendárny anglický zbojník Robin Hood, tak by ho jeho úhlavný nepriateľ, šerif z Nottinghamu, nemusel v sherwoodskom lese dlho hľadať. Les, ktorý sa kedysi rozkladal na 40-tisíc hektároch medzi grófstvom Nottinghamshire a Sheffield, sa od stredoveku výrazne zmenšil. Dnes jeho hlavná časť rastie len na 180 hektároch. Odborníci sa obávajú, že ak včas nezasiahnu, nebudú schopní les zachrániť. Najväčšie obavy pritom majú o osud ohrozených niekoľkostoročných sherwoodskych dubov.
Práve kvôli tomu nedávno spojilo svoje sily asi 15 organizácií, ktoré spoločne pripravujú plán záchranných prác. S ním chcú u Britov uspieť v decembrovej televíznej súťaži, kde sa hrá o 50 miliónov libier pre najlepší verejný projekt. "Keď niekoho požiadate, aby si spomenul na niečo typicky anglické alebo britské, často si spomenie na sherwoodsky les alebo na Robina Hooda," tvrdí Augustin Brady z úradu na ochranu lesa.
Sherwoodsky les je obľúbený predovšetkým v súvislosti s Robinom Hoodom, slávnym zbojníkom, ktorý údajne žil v 13. storočí. Legendy najčastejšie hovoria, že Robin Hood bol nemajetný šľachtic, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Les používal ako úkryt pred šerifom z Nottinghamu. Konala sa tu vraj aj Robinova svadba s Lady Marion. Jeden z najslávnejších a najstarších stromov, ktorý v sherwoodskom lese dodnes stojí, domáci volajú Veľký dub. Historici sa domnievajú, že tento dub bol v časoch slávneho zbojníka len malým útlym stromčekom. Teraz však podľa lesníkov môžu mať stáročné stromy spočítané dni, pretože ich čoraz rýchlejšiím tempom ubúda.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:43