Reuters
StoryEditor

Lídri EÚ hľadajú riešenie na nedostatok vakcín. Možnosťou je zmena stratégie aj zákaz vývozu

25.03.2021, 15:39
Autor:
ČTKČTK
Po rokovaní venovanom pandémii by lídri podvečer mali prejsť k diskusii o vzťahoch s Ruskom a Tureckom.

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie počas dnešnej videokonferencie hľadajú spôsob, ako zabezpečiť viac vakcín proti covidu-19 a urýchliť zatiaľ neuspokojivé tempo očkovania.

Štáty EÚ pritom stále nie sú jednotné v pohľade na možný zákaz vývozu očkovacích látok či na to, či a ako prerozdeliť spoločne nakúpené vakcíny.

Tých majú niektoré štáty vzhľadom na počet obyvateľov menej a požadujú kompenzácie, podporu však zatiaľ nezískali.

Otázka vakcín 

Lídri sa na summite, ktorý sa kvôli zhoršeniu pandemickej situácie v Európe na poslednú chvíľu presunul do virtuálneho prostredia, schádzajú v čase sporov o dodávky vakcín, ktorých má únia menej, než očakávala.

Kým zhoda na spoločnom vyhlásení, že únia musí "zásadne a naliehavo" urýchliť výrobu a distribúciu vakcín bude zrejme jednomyseľná, komplikovanejšia debata sa podľa diplomatov čaká o tom, ako tento cieľ dosiahnuť.

Krajiny nie sú jednotné v otázke, ako je možné obmedzovať vývoz vakcín v snahe prinútiť najmä firmu AstraZeneca, aby plnila sľúbené množstvo dodávok.

Tých v prvom štvrťroku spoločnosť dodá európskemu bloku necelú tretinu z pôvodne plánovaných takmer 100 miliónov. Nedôveru navyše deň pred summitom vzbudila správa o 29 miliónoch dávok tejto vakcíny skladovaných v Taliansku.

Zákaz vývozu 

Európska komisia v stredu navrhla, aby sa kontroly a možné zákazy vývozu nevzťahovali len na firmy neplniace dodávky, ale aj na krajiny, ktoré sú napred v očkovaní a vakcíny nevyvážajú. Častejšie využívanie zákazu sa však nepáči štátom ako Holandsko, Belgicko či škandinávskym krajinám.

"Panujú obavy, aby sa to neobrátilo proti EÚ," povedal novinárom jeden z diplomatov s tým, že pri príliš častom zakazovaní vývozu by mohli niektoré krajiny prestať do Európy posielať komponenty na výrobu vakcín. Zámer únie kritizovala najmä Británia, ktorú by obmedzenie vývozu mohlo postihnúť najviac.

Londýn a Brusel sa v stredu večer v spoločnom vyhlásení zhodli, že chcú hľadať riešenia výhodné pre obe strany. Tým by podľa diplomatov mohlo byť napríklad zdieľanie časti produkcie AstraZenecy zo závodov v EÚ. Na rázny prístup k obmedzovaniu vývozu apeloval šéf Európskeho parlamentu David Sassoli, ktorý s lídrami prehovoril na úvod videokonferencie.

Zmena stratégie 

Niektoré krajiny, na čele s Rakúskom, chcú prehodnotiť súčasný distribučný kľúč a ako kompenzáciu získať väčší podiel z urýchlenej dodávky desiatich miliónov dávok vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech.

S tým však nesúhlasia ďalšie štáty na čele s Nemeckom, ktoré podľa diplomatov kritizujú okrem iného ostré slová rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza na adresu spoločných nákupov vakcín.

"Ak sa nepodarí nájsť riešenie, môže to Európsku úniu poškodiť dlho nevídaným spôsobom," povedal pred rokovaním novinárom Kurz. Kým ďalšie krajiny zvažujú podľa diplomatov aj iné možnosti kompenzácie ako zvýšený prídel od Pfizeru, Rakúsko ešte krátko pred summitom trvalo na svojom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová či francúzsky prezident Emmanuel Macron pred summitom dali najavo, že napriek doterajším nedostatkom stále podporujú súčasný systém.

Po rokovaní venovanom pandémii by lídri podvečer mali prejsť k diskusii o vzťahoch s Ruskom a Tureckom.

O 20:45 sa s nimi potom spojí americký prezident Joe Biden, s ktorým chcú hovoriť hlavne o posilnení spolupráce na globálnych témach. Reč bude zrejme aj o vakcínach, ktorých má v súčasnosti USA výrazne viac než EÚ.

01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:20