Reuters
StoryEditor

Rusko si zavtipkovalo na účet Suezského prieplavu, ponúklo alternatívnu trasu

25.03.2021, 21:30
Autor:
ČTKČTK
Rosatom na Twitteri uviedol tri dôvody, prečo "považovať severnú trasu za životaschopnú alternatívu k Suezskému prieplavu."

Ruská štátna jadrová korporácia Rosatom si dnes na Twitteri zavtipkovala na účet zablokovania Suezského prieplavu a ponúkla ako alternatívu k tejto kľúčovej obchodnej trase ďaleko menej využívanú Severnú morskú cestu, ktorá vedie nehostinnými polárnymi končinami pozdĺž severného pobrežia Ruska.

Kontajnerová nákladná loď Ever Given s výtlakom viac ako 220-tisíc ton, jedna z najväčších na svete, ktorá sa plavila z Ázie do Rotterdamu, uviazla v noci z utorka na stredu na plytčine neďaleko mesta Suez, čím zablokovala všetku plavbu prieplavom.

Rosatom dnes na svojom účte na Twitteri v angličtine uviedol tri dôvody, prečo "považovať severnú trasu za životaschopnú alternatívu k Suezskému prieplavu":

Prvým z nich je skutočnosť, že ruská arktický trasa poskytuje "viac priestoru pre kreslenie originálnych obrázkov za pomocou vašich obrovských lodí". Toto tvrdenie sprevádza odkaz na článok, podľa ktorého kontajnerová loď svojím manévrovaním "nakreslila" na hladinu obraz mužských genitálií, než narazila na plytčinu.

Po druhé Rosatom sľúbil vyslať atómové ľadoborce na pomoc lodiam, ak by na severnej trase uviazli v ľade.

A konečne ruská jadrová agentúra na svoj účet tiež nahrala scénku z filmovej komédie, v ktorej hlavný hrdina uviazol vo vozíku v úzkom tuneli, pričom vozidlo za pomoci photoshopu zakryla lodná silueta. "Mohli by ste uviaznuť v Suezkom prieplavu celé dni," poznamenal k scénke Rosatom.

Odblokovanie prieplavu môže podľa holandských expertov trvať "dni, dokonca týždne", poznamenala agentúra AFP a pripomenula, že globálne otepľovanie, ktorého dôsledkami trpí aj Rusko, má pre plavbu severnou trasou pozitívne dopady a otvára tu nové obchodné príležitosti na severe.

Ruský prezident Vladimir Putin už dlho propaguje túto spojnicu medzi Pacifikom a Atlantikom ako kratšiu cestu medzi Áziou a Európou a konkurenta Suezskému prieplavu.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:25