Reuters
StoryEditor

Prečo pandémia nepriniesla očakávaný baby boom? Viaceré krajiny zažívajú pokles pôrodnosti

28.03.2021, 09:44
Autor:
ČTKČTK
Prečo Európa a Spojené štáty čelia poklesu pôrodnosti? Jednou z teórií je, že sú ľudia menej sexuálne aktívni.

Ak ste si mysleli, že kvôli karanténnym opatreniam nebudú mať páry na práci nič iné, ako plodiť potomkov, tak vás čaká prekvapenie - namiesto babyboomu prišiel pokles pôrodnosti.

Štúdie dokazujú, že Spojené štáty zaznamenali najnižšiu mieru pôrodov v histórii a počet novo narodených detí strmo klesol aj v niektorých častiach Európy, píše spravodajský server BBC.

Stratený čas? 

Keď sa Frederike na začiatku pandémie prisťahovala k svojim rodičom, aby pomohla so starostlivosťou o staršieho príbuzného, ​​vnímala to ako možnosť stráviť viac času so svojou rodinou. Po niekoľkých mesiacoch však na 33-ročnú Nemku dopadol pocit straty.

Frederike je nezadaná a uvedomila si, že ju pandémia pripravila o možnosť s niekým sa zoznámiť a založiť rodinu.

"Čas vám teraz príde naozaj cenný a môj život sa zastavil," hovorí Frederike, ktorá si schôdzky s potenciálnymi partnermi snažila dohovárať online, následné zimné prechádzky v teplotách pod nulou však romantiku príliš neuľahčovali.

Keď sa teraz cíti skleslá, hlavou sa jej preháňa vtieravá myšlienka, že keď pandémia skončí, bude neplodná. "Sedím doma v rokoch, keď môžem mať dieťa," vysvetľuje.

Demografov a ďalších odborníkov, ktorí sa zaoberajú štúdiom populácie, však pokles v pôrodnosti príliš neudivuje. "Vzhľadom na to, ako je pandémia zlá, nie som prekvapený," hovorí sociológ Philip N. Cohen z univerzity v americkom Marylande.

Vlani v júni ekonómovia z washingtonského ústavu Brookings odhadli, že sa v Spojených štátoch narodí o 300-tisíc až pol milióna detí menej. V rovnakom čase prieskum v Európe preukázal, že 50 percent Nemcov a Francúzov, ktorí vlani plánovali mať dieťa, snahy počať zatiaľ odložili.

V Taliansku dokonca 37 percent ľudí uviedlo, že dieťa plánovať prestali úplne. Francúzsko, Južná Kórea, Taiwan, Estónsko, Litva a Lotyšsko za december 2020 a tohtoročný január, teda zhruba deväť mesiacov od začiatku pandémie, evidujú najmenej narodených detí za posledných 20 rokov.

Joshua Wilde s tímom z nemeckého Inštitútu Maxa Plancka pre demografický výskum pokles pôrodnosti predpovedal a ich výskum ukazuje, že tento vedľajší prejav pandémie - aspoň v USA - pretrvá pravdepodobne aj v nasledujúcich mesiacoch.

Nepredvídateľná situácia 

Steve sa s manželkou v posledných troch rokoch opakovane bavil o jednom téme; ona chcela ďalšie dieťa, sestričku pre ich dvoch synov. On preferuje štvorčlennú rodinu. "Preto som si každý rok vymýšľal výhovorky," hovorí Steve.

Najskôr sa manželku snažil presvedčiť, že v Nigérii, kde žijú, je príliš nepredvídateľná ekonomická situácia. Tomu však jeho žena neverila - aspoň donedávna. "Kvôli covidu-19 prvýkrát súhlasila, že už toho bolo dosť," opisuje Steve. Tento pár zo strednej spoločenskej triedy sa môže rozhodnúť, či deti chce, či nie. Takúto možnosť však nemajú všetci.

Populačný fond OSN (UNFPA) uvádza, že kvôli pandémii o prístup k službám týkajúcim sa plánovaním rodiny prišlo takmer 12 miliónov žien v 115 krajinách, prevažne v chudobnejších regiónoch sveta. To by mohlo vyústiť do 1,4 milióna neplánovaných tehotenstiev.

Prečo teda Európa a Spojené štáty čelia poklesu? Jednou z teórií je, že sú ľudia menej sexuálne aktívni.

Kinseyho ústav na univerzite v americkej Indiane zistil, že 40 percent opýtaných, nezávisle na veku či pohlaví, počas pandémie hlásilo menej sexu. Výskum z juhovýchodnej Ázie naopak žiadny pokles v sexuálnej aktivite respondentov nezaznamenal.

Tieto štúdie by sme však mali brať s rezervou, hovorí psychologička a sexuologička Marieke Dewitteová z univerzity v holandskom Maastrichte. "Ľudia na túto pandémiu z hľadiska sexuality a vzťahov reagujú veľmi rozdielne. U niektorých ľudí stres túžbu po sexe zvyšuje, u ďalších ju potláča," uvádza odborníčka.

Presvedčivejšia je pevná a zavedená súvislosť medzi ekonomikou a rodením detí. História naprieč rôznymi krajinami potvrdzuje, že v časoch ekonomického rastu rastie aj pôrodnosť a naopak neistota vedie k jej poklesu.

Je tiež potrebné vziať do úvahy, že v súčasnosti ženy pomýšľajú na deti až vo vyššom veku a časový úsek, kedy môžu potomka počať, sa preto skracuje. Nemka Frederike má napríklad pocit, že jej času ubúda, zostáva ale optimistická.

Premýšľa, že si nechá zmraziť vajíčka, alebo sa o dieťa pokúsi s homosexuálnym kamarátom. Tiež však zvažuje, že deti vôbec mať nebude.

01 - Modified: 2024-04-11 14:49:21 - Feat.: - Title: Zlom prišiel nedávno, teraz sme na tom najhoršie za 100 rokov. Slovensko starne a pôrodnosť klesá 02 - Modified: 2024-04-11 09:54:24 - Feat.: - Title: Počet obyvateľov na Slovensku opäť klesol, rozhodla kriticky nízka pôrodnosť 03 - Modified: 2024-04-09 07:45:56 - Feat.: - Title: Utajené tehotenstvo: Známa Slovenska to dokázala skrývať 5 mesiacov! 04 - Modified: 2024-03-27 07:40:55 - Feat.: - Title: Bývalá modelka toho za posledné mesiace stihla viac než dosť. Po nečakanej svadbe je na svete aj jej druhé dieťa 05 - Modified: 2024-03-22 15:14:52 - Feat.: - Title: Historický bod zlomu a obrovské dôsledky. Svetová populácia klesne prvýkrát od čiernej smrti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. apríl 2024 21:51