StoryEditor

Jasná správa z ruskej bašty

28.09.2007, 00:00
Lugansk -- Široké ulice, obklopené panelovými domami v sovietskom štýle, sa v popoludňajšej špičke plnia ľuďmi. "Nechcete leták?" ponúka v stánku modrej farby agitátor favorita nedeľňajších ukrajinských volieb, Strany regiónov. Väčší úspech má však vedľa stojaca dôchodkyňa, ktorá predáva poháre s kapustou a medom

Široké ulice, obklopené panelovými domami v sovietskom štýle, sa v popoludňajšej špičke plnia ľuďmi. "Nechcete leták?" ponúka v stánku modrej farby agitátor favorita nedeľňajších ukrajinských volieb, Strany regiónov. Väčší úspech má však vedľa stojaca dôchodkyňa, ktorá predáva poháre s kapustou a medom.
Najvýchodnejšie mesto Ukrajiny, Lugans, je tradičnou baštou prorusky orientovanej strany premiéra Viktora Janukovyča. Tento rok však nič nenasvedčuje tomu, že by sa pol milióna miestnych obyvateľov chystalo voliť s veľkým nadšením. "Nepodporovala som oranžovú revolúciu. Potom ma sklamal aj Janukovyč. Človek už nevie, koho voliť," hovorí Anastasija Askionovová, miestna učiteľka, ktorá stráži deti v parku pri Pamätníku hrdinu komunistickej revolúcie v centre mesta.
Ľudia v priemyselnej oblasti východnej Ukrajiny, ktorí oranžovú revolúciu vo vzdialenom Kyjeve v roku 2004 nepodporovali, sa tak paradoxne spojili s "oranžovým" ukrajinským západom, kde vládne podobná apatia a sklamanie. "Pred tohtoročnými voľbami je ťažké nájsť niekoho, kto by tie programy chcel," hovorí dobrovoľník zo Strany regiónov, 23-ročný Aleksander, ktorý ponúka volebný program Janukovyča pri obchodnom centre v luganskej štvrti Vostok. Ulica s názvom Sovietskaja, hlavná luganská ulica, ponúka namiesto bilbordu politických strán skôr reklamy mobilných operátorov či realitných agentúr. Červené srdce, znak Bloku Júlie Tymošenkovej, sa tu nachádza len jeden raz. Rovnako ako bilbordy Našej Ukrajiny prezidenta Viktora Juščenka.
Rovnako ako v ostatných častiach Ukrajiny, teraz ani obyvateľov Luganska nezaujíma nič iné, než téma sociálnych dávok. Ostatné témy, ako je Európska únia či pripojenie Ukrajiny k NATO, sa vo vzdialenom Lugansku, tesne pri hraniciach s Ruskom, javia teoretické a vzdialené. Aj politici sa prispôsobili a vo svojich programoch hovoria bez výnimky o zvyšovaní sociálnych dávok. Kým Tymošenková sľubuje zvýšiť príspevok pri narodení prvého dieťaťa asi na dvetisíc dolárov, premiér Janukovyč a blok prezidenta Juščenka na celých 2 400 dolárov. To je mnohonásobok priemernej ukrajinskej mzdy, ktorá je podľa údajov OECD v prepočte 258 dolárov na mesiac.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:37