TASR/AP
StoryEditor

Prvoaprílový žart sa zmenil na vojnu s políciou. "Hoax festival" prilákal do parku v Bruseli tisíce ľudí

03.04.2021, 14:14
Premiér Alexander De Croo na sociálnych sieťach oznámil, že udalosť v parku bola úplne neprijateľná.

Hudobný festival naplánovaný do bruselského parku, ktorý sa v skutočnosti nemal uskutočniť, keďže išlo iba o aprílový žart, sa zvrtol do násilností. 

Akciu mali ozdobiť také hudobné ikony ako DJ David Guetta či Daft Punk, ako pôvodne informovali organizátori.

Aj napriek všetkým opatreniam prejavilo o udalosť na sieťach záujem 50-tisíc ľudí a skutočne dorazili asi dve tisícky návštevníkov.

Hoax festival, ako ho označil americký denník The New York Times, vylákal z domovov veľký počet ľudí na obmedzené priestranstvo, a aj keď by do parku bez ohľadu na akciu dorazil vďaka peknému počasiu vyšší počet ľudí, akcia toto číslo ešte výrazne navýšila.

Účastníci aj napriek varovaniu polície odmietli odísť, skandovali heslá a hádzali po policajtoch fľaše. Polícia nakoniec musela davy rozohnať pomocou vodných diel.

Niekoľko účastníkov aj príslušníkov polície sa zranilo, a štyria ľudia boli zatknutí.

V Belgicku platí lockdown od októbra, reštaurácie a bary sú zatvorené. Ľudia pracujú z domu a môžu sa vídať vo vonkajších priestoroch maximálne po štyroch osobách za predpokladu ochrany nosa a úst.

Minulý týždeň sa však situácia zhoršila, a tak tamojšia vláda reštrikcie ešte sprísnila.

Premiér Alexander De Croo na sociálnych sieťach oznámil, že udalosť v parku bola úplne neprijateľná.

"Rozumiem, že sú všetci z koronavírusu už unavení, ale máme nastavené pravidlá z nejakého dôvodu, a tie platia pre každého z nás. Nemocnice sa plnia. Solidarita je teraz kľúčom k zajtrajšej slobode," uviedol.

Ministerka vnútra sa k udalosti tiež vyjadrila slovami: "Pre mnohých, obzvlášť pre mladých, je pandémia už príliš dlhá, ale to čo sa odohralo v parku Bois de la Cambre, bolo priamo fackou do tváre tým, ktorí sa reštrikcie snažia zodpovedne dodržiavať."

01 - Modified: 2024-05-09 16:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili vakcínu, ktorá môže chrániť pred budúcimi koronavírusmi 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 23:13