Pixabay
StoryEditor

Veľmi pozorne sledujeme ruské aktivity v Arktíde, vyhlásil Pentagón

06.04.2021, 12:16
Autor:
TASRTASR
Ruské vojnové loďstvo koncom marca v zjavnej ukážke sily použilo atómové ponorky na prelomenie hrubého arktického ľadu na Ďalekom severe.

Americké ministerstvo obrany podľa vlastného vyhlásenia „veľmi pozorne“ sleduje aktivitu ruskej armády v Arktíde.

Tento oznam prichádza v čase, keď sa hromadia správy o úsilí Moskvy posilniť svoju vojenskú prítomnosť v najsevernejších oblastiach krajiny, analyzovala v utorok stanica Slobodná Európa, citujúc tlačové agentúry DPA a Reuters a spravodajský kanál CNN.

"Bez toho, aby sme sa venovali konkrétnym spravodajským hodnoteniam, to samozrejme veľmi pozorne sledujeme. Nikto nechce, aby došlo k militarizácii Arktídy," uviedol na pondelkovom brífingu hovorca Pentagónu John Kirby.

V ostatnom čase prichádzajú správy o skúškach sofistikovaných ruských zbraní, pričom družicové zábery odhaľujú pokračujúce budovanie vojenských základní a skladísk, ako aj rozmiestňovanie výzbroje na arktickom pobreží Ruska.

Rýchle roztápanie sa ľadovcov v Arktíde spôsobené globálnymi klimatickými zmenami otvorilo nové možnosti lodnej prepravy a ťažby nerastných surovín v polárnych regiónoch. Zároveň sa v tejto súvislosti zintenzívnili preteky o ukázanie sily a obranu národných záujmov zo strany pobrežných a iných mocností.

Predpokladá sa, že v Arktíde sa nachádza obrovské množstvo zásob ropy a zemného plynu.

Ruské vojnové loďstvo koncom marca v zjavnej ukážke sily použilo atómové ponorky na prelomenie hrubého arktického ľadu na Ďalekom severe.

Washington tiež poukazuje na modernizáciu zariadení zo sovietskej éry, výstavbu nových prístavov a pátraco-záchranných centier, ako aj na existenciu flotily nových ľadoborcov, medzi ktorými sú aj plavidlá na atómový pohon.

Daná oblasť "je kľúčovou pre obranu našej domoviny a predstavuje potenciálny strategický koridor medzi Indo-Pacifikom, Európou a Spojenými štátmi", poznamenal Kirby.

Washington vlani zvýšil svoju pomoc dánskemu Grónsku v rámci posilňovania vojenských vzťahov v arktickej oblasti.

Za "takmer arktickú krajinu" sa sama považuje i Čína a usiluje sa položiť základy pre svoje rozšírené prepravné a ťažobné aktivity v predmetnom regióne.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:18