Reuters
StoryEditor

Stoltenberg podporil Ukrajinu, Kyjev požiadal NATO o posilnenie vojsk v čiernomorskej oblasti

06.04.2021, 14:34
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinský prezident uviedol, že plán vstupu krajiny do NATO bude pre Rusko jasným signálom, ako ukončiť konflikt v Donbase.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg dnes vyjadril podporu a solidaritu Ukrajine.

Vojenská aktivita Ruska pri ukrajinských hraníc je podľa neho "znepokojujúca".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po telefonáte sa Stoltenbergom uviedol, že plán vstupu krajiny do NATO bude pre Rusko jasným signálom a je tiež jedinou cestou, ako ukončiť konflikt v Donbase, píše agentúra Reuters.

Kremeľ krátko po vyjadrení Kyjeva, že chce urýchliť vstup krajiny do NATO, varoval, že členstvo by zhoršilo konflikt na východe Ukrajiny.

"Zavolal som prezidentovi Zelenskému a vyjadril svoje vážne znepokojenie nad vojenskými aktivitami Ruska na Ukrajine a v okolí a tiež nad pokračujúcim porušovaním prímeria. NATO dôrazne podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a chce aj naďalej pokračovať v úzkom partnerstve," napísal Stoltenberg na twitteri.

Zelenský uviedol, že požiadal členské štáty NATO o posilnenie vojenskej prítomnosti v čiernomorskej oblasti pre zastrašenie Ruska, píše Reuters.

Kremeľ na adresu NATO vyhlásil, že situácia na východe Ukrajiny je naďalej veľmi napätá a podobné vyhlásenia ju môžu zhoršiť.

Moskva tiež upozornila, že pre členstvo Ukrajiny v aliancii je potrebné vziať do úvahy aj názor Ukrajincov na východe krajiny, pre ktorých je podľa nej neprijateľné, píše Reuters.

Veliteľ ukrajinských síl Ruslan Chomčak pred týždňom upozornil, že Rusko presúva k ukrajinským hraniciam svoje sily a toto konanie označil za hrozbu pre Ukrajinu.

Moskva naopak v stredu obvinila Kyjev z vyostrenia napätia na východe Ukrajiny. Pohyby ruských vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou majú podľa Moskvy za cieľ zaistiť ruskú bezpečnosť a nepredstavujú pre nikoho hrozbu.

Podporu Ukrajine už skôr vyjadril americký prezident Joe Biden.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:16