Reuters
StoryEditor

Rusko aktualizovalo zoznam nepriateľských krajín. Je tam celá Únia aj Švajčiarsko

07.03.2022, 15:22
Autor:
ČTKČTKjhrjhr
Moskva zaradila na zoznam aj Taiwan, ktorý má vlastnú správu, hoci ho Čína považuje za súčasť svojho územia.

Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nepriateľské voči Rusku. Doteraz na ňom figurovali len dva štáty, Česká republika a USA. Najnovšie sú na súpise všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zaviedli proti Rusku sankcie alebo sa k nim pripojili.

​Na ruskom vládnom zozname sú teraz USA, Kanada, krajiny EÚ, Veľká Británia, Ukrajina, Čierna Hora, Švajčiarsko, Albánsko, Andorra, Island, Lichtenštajnsko, Monako, Nórsko, San Maríno, Severné Macedónsko, Japonsko, Južná Kórea, Austrália, Mikronézia, Nový Zéland a Singapur.

Moskva zaradila na zoznam aj Taiwan, ktorý má vlastnú správu, hoci ho Čína považuje za súčasť svojho územia. Zoznam nasleduje po prezidentskom dekréte, ktorý umožňuje ruskej vláde, spoločnostiam a občanom dočasne platiť zahraničné dlhy veriteľom z „nepriateľských krajin“ v rubľoch.

Dlžníci by si podľa vlády mali otvoriť špeciálny rubeľový účet v ruskej banke a previesť naň rubľový ekvivalent dlžnej čiastky v cudzej mene podľa oficiálneho výmenného kurzu centrálnej banky v deň platby.

Toto dočasné opatrenie platí pre zahraničné dlhy prekračujúce sumu 10 miliónov rubľov za mesiac. Ruská vláda označila Českú republiku za nepriateľskú krajinu už vlani v máji. Stalo sa tak po zhoršení rusko-českých vzťahov v súvislosti s kauzou Vrbětice.

Z explózie tamojšieho muničného skladu českí predstavitelia obvinili príslušníkov ruskej tajnej služby. Rusko vlani za nepriateľskú krajinu označilo aj USA, ktoré opakovane zavádzali protiruské sankcie.

Kremeľ tiež podráždilo, keď prezident Joe Biden v rozhovore, ktorý v polovici minulého marca odvysielala televízia ABC News, pritakal na otázku, či pokladá Putina za "zabijaka", a vyhlásil, že Rusko "zaplatí" za údajné miešanie do amerických volieb.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:28