StoryEditor

Michel s Erdoganom rokoval o právach žien. Von der Leyenovú nechali sedieť bokom

07.04.2021, 15:35
Autor:
ČTKČTK
Viacerí európski politici kritizujú šéfa Rady za to, že na situáciu nijak nereagoval.

Predseda Európskej rady Charles Michel sa stal terčom kritiky od niektorých európskych politikov za to, že pri utorkovom stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom nezareagoval na podľa nich nedôstojné prijatie šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Takto vyzerala prekvapujúca situácia:

Kým Erdogan s Michelom počas rokovania týkajúceho sa aj práv žien sedeli v kreslách, prvú ženu na čele únijnej exekutívy usadili tureckí hostitelia stranou na pohovku.

Nemalo by sa to opakovať

Podľa Michelovho tímu bolo privítanie v súlade s protokolom, prekvapená reakcia jeho kolegyne však vzbudila veľký ohlas na sociálnych sieťach. Hovorca komisie dnes konštatoval, že by sa podobné incidenty nemali v budúcnosti opakovať.

Na záberoch z privítania nemecká politička s bezradným povzdychom zjavne prekvapene hľadela na dvojicu mužov sadajúcich si do kresiel a nechávajúc jej miesto na pohovke stranou.

"'Ehm' je nový výraz pre 'takto by vzťahy EÚ s Tureckom vyzerať nemali'," napísal s odkazom na reakciu von der Leyenovej nemecký europoslanec z frakcie zelených Sergey Lagodinsky.

Chceli apelovať na ľudské práva

Obaja lídri únijných inštitúcií prišli Turecku ponúknuť posilnenie obchodných vzťahov, ktoré je však podľa nich podmienené zlepšením prístupu Erdoganovej vlády k ľudským právam. Problém vidí EÚ napríklad v marcovom tureckom odstúpení od Istanbulského dohovoru zaručujúci práva žien.

"Najskôr odstúpia od Istanbulského dohovoru a teraz nedajú predsedníčku Európskej komisie miesto na sedenie. Hanba," napísala španielska šéfka druhej najpočetnejšej europarlamentnej skupiny socialistov Iratxe Garcíaová.

Kritika šéfovi Rady

Zatiaľ čo ona rovnako ako mnoho ďalších politikov či komentátorov sa pozastavuje nad Erdoganovým "protokolárnym machizmom", iní kritizujú belgického šéfa únijných summitov Michela za to, že na odlišné zaobchádzanie s von der Leyenovou nezareagoval.

"Nie, nebola to náhoda, bol to zámer. Prečo predseda ER mlčal?" napísala Michelovej holandská kolegyňa zo skupiny európskych liberálov Sophie in't Veldová.

Svoj príspevok na twitteri odprevadila fotkou zo stretnutia Erdogana s predchádzajúcimi šéfmi únijných inštitúcií Donaldom Tuskom a Jeanom-Claudom Junckerom, ktorí rovnako ako turecký prezident sedeli v kreslách.

Podľa bývalého rakúskeho kancelára Christiana Kerna sa od Erdogana podobné privítanie dalo čakať, Michel však zo seba urobil "klauna".

Všetko podľa protokolu

Michelov kabinet podľa bruselského webu Politico v reakcii na negatívne ohlasy uviedol, že protokolárne bolo všetko v poriadku. Hlavným Erdoganovým hosťom na pojednávaní bol podľa svojho tímu Michel, ktorého šéfka komisie iba dopĺňala.

Hovorca EK Eric Mamer naproti tomu povedal, že obaja politici cestovali spoločne a mali by preto s nimi zaobchádzať rovnako. Von der Leyenová bola podľa neho prijatím "prekvapená".

"Predsedníčka mala byť usadená presne rovnakým spôsobom ako predseda (Michel)," odpovedal dnes na novinársku otázku Mamer. Tím komisie podľa neho odteraz zabezpečí, aby sa podobné incidenty neopakovali.

01 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-03 10:41:20 - Feat.: - Title: Aféra Pfizergate: Hlavný žalobca rieši Von der Leyenovú, ide o vakcíny proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:07