Reuters
StoryEditor

Ďalšia ruská odveta. Moskva zakázala vstup ôsmim ľuďom z krajín Únie, vrátane Věry Jourovej

30.04.2021, 18:05
Autor:
ČTKČTK
Podľa ruskej diplomacie je krok odvetou Moskvy za nové únijné sankcie.

Rusko dnes zakázalo vstup ôsmim činiteľom z krajín Únie aj z únijných štruktúr, vrátane podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej a šéfovi Európskeho parlamentu Davidovi Sassolimu. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva zahraničia.

Podľa ruskej diplomacie je krok odvetou Moskvy za nové únijné sankcie. Únia začiatkom marca uvalila sankcie na štyroch ruských predstaviteľov, vrátane generálneho prokurátora Igora Krasnova a hlavného vyšetrovateľa Alexandra Bastrykina kvôli uväzneniu opozičného vodcu Alexeja Navalného a potláčaniu pokojných protestov.

Desať dní potom sa krajiny Únie zhodli na predĺžení protiruských sankcií za narušovanie ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti.

Vo štvrtok poslanci Európskeho parlamentu vyzvali členské štáty Únie, aby koordinovane vyhostili ruských diplomatov v reakcii na zistenie českých tajných služieb o ruskom podielu na explóziách muničného skladu vo Vrběticích v roku 2014.

V uznesení takisto odsúdili ruské vyhrážky adresované Česku v následnom diplomatickom spore. "Európska únia pokračuje v politike nelegitímnych jednostranných obmedzujúcich opatrení voči ruským občanom a organizáciám," píše sa vo vyhlásení, ktoré ruské ministerstvo zahraničia zverejnilo na webe s poukazom na marcovej sankcie voči šiestich Rusom.

Moskva si pritom sťažuje, že Únia odmieta všetky jej návrhy na riešenie vzájomných problémov dialógom. "Táto prax je v rozpore s Chartou OSN a základnými normami medzinárodného práva. Je sprevádzaná protiruskou hystériou zámerného podnecovania v západných médiách. Nie je to podložené dôkazmi. Všetky naše návrhy na riešenie akýchkoľvek problémových otázok, ktoré vzniknú medzi Ruskom a Úniou priamym profesionálnym dialógom sú dôsledne ignorované alebo odmietané," stojí vo vyhlásení ruskej diplomacie, ktorá dopĺňa zoznam ôsmich osôb, ktoré teraz majú zakázaný vstup do krajiny.

 

01 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:18