Reuters
StoryEditor

Ak bude Únia pomalá, dohodneme sa len medzi sebou, povedali o cestovaní Heger s Kurzom

04.05.2021, 16:13
Autor:
ČTKČTK
Obaja premiéri presadzujú čo najrýchlejšie obnovenie slobody cestovania po krajinách európskeho bloku.

Pokiaľ na úrovni EÚ nenaberie rýchlejšie tempo rokovanie o takzvaných covid pasoch umožňujúcich cestovanie v dvadsaťsedmičke, chcú sa Rakúsko a Slovensko dohodnúť len medzi sebou.

Dnes to podľa agentúry APA povedal rakúsky kancelár Sebastian Kurz po stretnutí so slovenským premiérom Eduardom Hegerom.

Obaja politici zdôraznili, že sú pre čo najrýchlejšie obnovenie slobody cestovania po krajinách európskeho bloku.

Prídu zložité rokovania

Podľa Kurza vzbudzujú určité obavy mutácie koronavírusu pôvodom "z ďalekých krajín". Čo sa však týka štátov z rovnakého regiónu ako Rakúsko, je tamojší kancelár presvedčený, že sa s nimi podarí nájsť spoločné riešenie.

Niekoľko európskych štátov chce s ohľadom na blížiacu sa turistickú sezónu zaviesť covidové alebo zelené pasy, teda doklady o očkovaní, prekonanom covide-19 alebo negatívnom teste na koronavírus. S nimi by mohli ľudia napríklad ľahšie prekračovať hranice bez nutnosti následnej karantény.

​Minulý týždeň sa nápadom zaoberali europoslanci, ktorí napríklad presadzujú, aby ľudia v rámci týchto pasov mali nárok na bezplatné testy.

Zložité rokovania sa očakávajú medzi jednotlivými krajinami napríklad kvôli tomu, či v rámci certifikátu uznávať očkovanie látkou, ktorá nemá schválenie pre použitie v Európskej únii.

Kurz o Sputniku

Kancelár Kurz dnes povedal, že pre Rakúsko ako turistickú krajinu je v ďalšom kroku tiež dôležité, aby ho mohli navštevovať aj ľudia z krajín mimo EÚ.

"Existujú aj očkovacie látky, ktoré v Európe nie sú schválené, ktoré sa používajú v iných častiach sveta a s tým musíme počítať," povedal k budúcemu uznávaniu vakcín u turistov nepochádzajúcich z únie. Dôležité podľa neho nie je to, odkiaľ vakcína pochádza, ale či je bezpečná a účinná.

​Kurz podľa agentúry Reuters oznámil, že Rakúsko ruskú vakcínu proti covidu-19 Sputnik V nakúpi jedine vtedy, ak ju schváli Európska agentúra pre lieky (EMA).

Kancelár 31. marca, teda v čase, keď medzi Rakúšanmi panovala nespokojnosť z pomalého tempa vakcinácie, povedal, že Rakúsko možno počas týždňa nakúpi milión ruských vakcín.

Avšak rakúske úrady doposiaľ neinformovali o tom, že by objednávku dokončili. Očkovaciu látku Sputnik V zatiaľ z krajín EÚ nakúpilo len Maďarsko a Slovensko, používa sa len u našich južných susedov.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:42