Reuters
StoryEditor

Stúpenci nezávislosti Škótska získali väčšinu v parlamente, Sturgeonová poslala Johnsonovi odkaz

08.05.2021, 20:52
Autor:
ČTKČTK
Britský premiér Boris Johnson nechce pripustiť referendum o nezávislosti.

Strany usilujúce sa o nezávislosť Škótska získali vo voľbách väčšinu kresiel v miestnom parlamente, čo im dáva priestor na presadenie ďalšieho referenda o odtrhnutí od zvyšku Spojeného kráľovstva.

Voľby už po štvrtýkrát za sebou vyhrala Škótska národná strana (SNP), ktorej šéfka a škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová označila toto víťazstvo za historické, hoci strana sama väčšinu nezískala.

Sturgeonová tiež potvrdila, že je odhodlaná referendum presadiť, a to aj napriek odporu britského premiéra Borisa Johnsona.

SNP vo voľbách získala 64 zo 129 kresiel. K väčšine v podobe 65 parlamentných kresiel tak strane jeden hlas chýba.

Osem kresiel si však zaistili škótski Zelení, ktorí sú tiež za nezávislosť Škótska. Johnsonovi konzervatívci skončili s 31 kreslami na druhom mieste.

Sturgeonová dnes vyhlásila, že uskutočnenie referenda je teraz "vôľou krajiny".

Dodala, že by bolo absurdné, keby sa akýkoľvek politik v Londýne snažil referendum zablokovať. "Jedinými ľuďmi, ktorí môžu rozhodnúť o budúcnosti Škótska, sú Škóti," uviedla. Pre snahu o zablokovanie referenda podľa nej vzhľadom na výsledky volieb neexistuje žiadne demokratické zdôvodnenie.

Škótsko by sa však podľa Johnsona teraz malo sústrediť na zotavenie z pandémie, a nie na snahy o získanie nezávislosti.

"Domnievam sa, že referendum je v súčasnom kontexte nezodpovedné a bezohľadné," povedal britský premiér denníku The Daily Telegraph. Sturgeonová už skôr uviedla, že plánuje referendum uskutočniť až po skončení pandémie.

SNP v roku 2011 získala v škótskom parlamente väčšinu a vtedajší premiér David Cameron potom umožnil usporiadať referendum. V roku 2014 sa v ňom všake 55 percent voličov vyslovilo proti odtrhnutiu od Spojeného kráľovstva.

Separatistické tendencie v Škótsku však neskôr podporil odchod Británie z Európskej únie, ktorý väčšina Škótov v brexitovom referende odmietla.

Svoju úlohu teraz zohrávajú takisto antipatie Škótov voči Johnsonovej konzervatívnej vláde a ich spokojnosť s tým, ako vláda premiérky Sturgeonovej zvláda koronakrízu, poznamenala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 02 - Modified: 2024-03-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Erotická show v prírode s tajnou jaskynnou párty. Na povrch vyplávalo kontroverzné verejné financovanie v Škótsku 03 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 04 - Modified: 2024-01-16 16:13:28 - Feat.: - Title: Britský parlament zamietol návrh udeľujúci Škótsku právomoc na referendum 05 - Modified: 2023-12-06 12:47:09 - Feat.: - Title: Chcel si sa previezť ikonickou trasou Rokfortským expresom? Máme zlú správu, známa trasa je ohrozená
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:58