StoryEditor

Moskvou pochodovalo 12-tisíc vojakov. Putin hovoril pri tradičnej prehliadke o agresivite

09.05.2021, 11:07
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
V Rusku dnes oslavujú koniec druhej svetovej vojny tradičnou vojenskou prehliadkou.

Na moskovskom Červenom námestí sa v nedeľu uskutočnila vojenská prehliadka pri príležitosti 76. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom vo Veľkej vlasteneckej vojne v rokoch 1941-1945. Informovala o tom agentúra TASS.

Ruský prezident Vladimir Putin v príhovore z tribúny počas vojenskej prehliadky na počesť Dňa víťazstva vyhlásil, že "vojna priniesla toľko neúnosného utrpenia, smútku a sĺz, že na to nemožno zabudnúť".

​"A nemožno odpustiť a ospravedlniť tých, ktorí opäť uvažujú o agresívnych plánoch," zdôraznil ruský prezident.

Zablahoželal Rusom k Dňu víťazstva - "k víťazstvu kolosálneho, historického významu pre osud celého sveta, k sviatku, ktorý bol, je a bude posvätný pre Rusko a jeho obyvateľov".

Veteránom Putin odkázal: "Skláňame sa pred vašou odvahou a statočnosťou, ďakujeme za nesmrteľný príklad súdržnosti a lásky k vlasti, dokázali ste, že iba spoločne možno dosiahnuť zdanlivo nemožné - porazili ste nemilosrdného nepriateľa, bránili ste svoj domov, deti, rodnú krajinu, dosiahli ste bezpodmienečné víťazstvo nad nacizmom."

Tento rok sa na prehliadke zúčastňuje viac ako 12-tisíc vojakov, približne 190 kusov vojenskej techniky a 76 lietadiel a vrtuľníkov. Mechanizovanú kolónu už tradične viedli legendárne tanky T-34.

Prehliadka bez zahraničnej účasti

Vojenská prehliadka sa v ruskej metropole konala prakticky bez účasti vysokých zahraničných hostí, s výnimkou tadžického prezidenta Imomaliho Rachmona, ktorý je v Moskve od soboty na návšteve.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v piatok oznámil, že Rusko tentoraz zahraničných hostí nepozvali. "Toto nie je jubilejný rok, takže sa nepočíta so pozývaním zahraničných účastníkov," povedal.

Vedúci západní činitelia však v posledných rokoch túto akciu ignorujú vzhľadom k ruskej anexii ukrajinského Krymu a podpore, ktorú Moskva poskytuje separatistom na východe Ukrajiny.

Navyše vzťahy Ruska so Západom sa v apríli vyostrili po tom, čo Česko kvôli podozreniu z podielu ruských služieb na výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticích v roku 2014 vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako ruskí spravodajcovia.

Tento krok vyvolal diplomatický konflikt s Moskvou, ktorá v odvete vyhostila 20 pracovníkov českého veľvyslanectva v Rusku.

Prehliadka techniky

Ruská armáda dnes v Moskve predviedla okrem iného najnovšie pechotné obrnené vozidlá BMD-4M a BTR-MDM. Objavili sa aj nové tanky T-72B3M, T-80BVM, T-90M a T-14 Armata.

Z raketových a delostreleckých síl sa predstavili napríklad operatívne taktické rakety Iskander, raketomety Tornado-S, raketové komplexy Pancir-S a odpaľovacie zariadenia raketového komplexu Jars.

Záver prehliadky obstarali prelety 76 lietadiel. Boli medzi nimi strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95MS, stíhačky Su-35S a MiG-31K, schopné niesť hyperzvukové strely Kinžal, a tiež najmodernejšie ruské stíhačky Su-57. Medzi vrtuľníkmi boli úderné stroje Mi-35, Ka-52 "Alligator" a Mi-28 "Nočný lovec".

Vojenské prehliadky v menšom rozsahu sa dnes konali aj v ďalších 28 veľkých ruských mestách.

Počas šiestich rokov trvania druhej svetovej vojny zahynulo približne 60 miliónov ľudí. Sovietsky zväz prišiel v tejto vojne o približne 27 miliónov svojich obyvateľov.

Nacistické Nemecko napadlo Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) 22. júna 1941. Sovietsko-nemecký front sa stal hlavným frontom druhej svetovej vojny.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:57